Türkiye’nin UNESCO onaylı tek gastronomi kenti Gaziantep’te mutfak kültürü bu unvanı aldığı günden beri gelişme gösteriyor. Gaziantep’in sadece kebap ve lahmacundan ibaret olmayan yeme içme kültürü üzerine çok sayıda yayın yapılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfaklar Koordinatörü Şef Doğa Çitçi’nin “Mahmil - Gaziantep Mutfağının Saygın Mirası” isimli son çalışması bu yayınların en kıymetlilerinden biri. Emine Göğüş Mutfak Müzesinin hemen arkasında yer alan MUSEM Akademi, Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pastacılık ve Profesyonel Ekmekçilik eğitimleriyle bu algıyı kırmaya Gaziantep’in zengin yemek çeşitliliğini daha fazla kitleye ulaştırmaya çalışıyor. Bu hafta Doğuş Gazetesi okurları için MUSEM Akademi’yi ziyaret ettik ve Aşçılık Eğitmeni Ahmet Uygun’dan atölyeler hakkında bilgi aldık.

AKADEMİK BOYUTTA EĞİTİMLER VERİLİYOR

MUSEM, 2013 yılından beri var olan bir kurum. O tarihten bugüne MUSEM Akademi’nin kadrosunda yer alan Ahmet Uygun, “MUSEM Akademi’de eskiden yalnızca Gaziantep Mutfağı eğitimi veriliyordu. 2021’in Eylül ayından itibaren binada restorasyon yaptık, yeni bir ekiple yeni bir düzen kurduk ve akademik boyutta eğitimler vermeye başladık. Bunun içinde Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pastacılık ve Profesyonel Ekmekçilik var. Şimdi Gaziantep Mutfağı için yeniden bir modül hazırlattık. Milli Eğitim Bakanlığından onayımızı da aldık. Şu an onunla ilgili talep topluyoruz. Yeterli sayıya ulaştığımızda eğitime başlayacağız” diyor.

KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ

Profesyonel Aşçılık eğitimi, 4+4 şeklinde gerçekleşiyor. Bu şu demek; 4 ay boyunca MUSEM Akademi’de teorik ve pratik eğitim alıyorsunuz. Bu 4 ayın sonunda da zorunlu olmayan 4 aylık bir staj süreniz var. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği yazılı ve uygulamalı sınavlara giriyorsunuz. Sınavdan geçtikten sonra başarı sertifikanızı alıyorsunuz ve sonrasında yolunuz açık. Dünyanın herhangi bir yerinde kendi işletmenizi açabilecek konuma geliyorsunuz. Profesyonel Aşçılık derlerinde önceliği Türk ve özellike Gaziantep mutfağına ağırlık verdiklerini kaydeden Uygun, “Amacımız yeni jenerasyona, yeni nesle Gaziantep mutfağını anlatmak. Bir de hizmet sektöründe kalifiye eleman büyük sıkıntı. Sektöre buradan eleman yetiştiriyoruz. İnovasyon ve üretkenlik de daima önceliğimiz” yorumunu yapıyor.

YANLIŞ BİLİNİRLİĞİN ÖNÜNE GEÇELİM

Her Gaziantepliyi rahatsız eden özellikle medyada yer alan haberlerde Gaziantep mutfağıyla ilgili yanlışlar var. Çok zengin bir yemek kültürünü sahip kentimiz sadece kebap, lahmacun ve baklava ile sınırlandırılıyor. Bu sınırlamada biz Gazianteplilerin bir miktar payı var desek yalan olmaz. Şöyle ki Gaziantep sokaklarında, ‘bu zengin kültürü gösteren kaç adet restoranımız var’ diye kendimize dönüp soralım. Gaziantep mutfak kültürünü insanlara sunacak mekanların açılması gerektiğini söyleyen Uygun, “Bu alanda da yeni yeni oluşumlar başladı. İnsanlar yavaş yavaş bu konuda girişimci olarak bu sektöre giriyor. Artık ev yemekleri, ev tatlıları bulabileceğiniz birkaç mekan şehirde açılıyor. O yanlış bilinirliliğin önüne bu sayede geçmiş olacağız” diyor. Mutfak Sanatları Merkezi, bu amaçla açılan ilk işletmelerden biri. Mutfak Sanatları Merkezi haricinde Omaç ve Yesemek de orijinal Gaziantep yemeklerini bulabileceğiniz iki önemli işletme.

YURT İÇİNDE VE DIŞINDA TANITIMLAR YAPIYORUZ

Sözlerine “Gaziantep 2015’in Aralık ayında UNESCO’dan Gastronomi Şehri unvanını aldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in bu konuda büyük gayretleri var. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında birçok organizasyona katılıp oralarda Gaziantep mutfağını çok güzel bir şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Sadece kebapla, lahmacunla, baklavayla değil Gaziantep mutfağının birçok bilinmeyen yemeğini tatlısını gösteriyoruz” diye devam eden Uygun, Gaziantep mutfağının zorlu bir mutfak olduğunun da altını çiziyor. Gerçekten öyle. Gaziantep yemeklerini yapmak maharetin yanı sıra büyük bir emek ve çaba gerektiriyor.

MUSEM Akademi, profesyonel eğitimlerin dışında tüm halkın katılımına açık workshoplar da düzenliyor. Bu küçük atölyelere katılıp keyifli bir gün geçirmek mümkün. MUSEM Akademi etkinliklerinin biletlerini Biletix üzerinden temin edebilirsiniz. MUSEM Akademi’nin Temmuz ayı workshop programı ise şöyle: 

02.07.2022 TACO’S 11:00-15:00

06.07.2022 İTALYAN MUTFAĞI 18:00-21:00

21.07.2022 ET PİŞİRME TEKNİKLERİ 18:00-21:00

24.07.2022 UZAK DOĞU LEZZETLERİ 11:00-15:00

28.07.2022 MUSEM’DE MANGAL ŞÖLENİ 18:00-21:00

Editör: Haber Merkezi