Bu lezzetli yemekler doğru şekilde tüketildiği zaman sadece ruhunuza değil bedeninize de iyi gelir. Bu konuda gazetemize konuşan Diyetisyen Beyza Kurt, Kurban Bayramı süresince kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde nasıl beslenilmesi gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Söze bayramların güzelliklerinden bahsederek başlayan Diyetisyen Beyza Kurt, “ Bayram denilince hepimizin aklına sevdiklerimizle, ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla, yakınlarımızla bir arada olduğumuz hoş sohbetle geçirilen güzel ziyaretler ve sevgi dolu yemek masaları geliyor. Kurban Bayramı da geldi çattı. Bu özel ve önemli günde de tabi ki bayramı yasaklar olmadan bayram tadında geçirmek gerekiyor. Ancak dostlarımızla ailemizle bayramı doya doya yaşarken neler yiyip içtiğimize de bir o kadar özen göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İlk olarak güne dengeli ve sağlıklı bir tabaktan oluşan doyurucu bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten Beyza Kurt, “Midede sertlik, hazımsızlık şişkinlik gibi problemler yaşanmaması adına Eti kesilir kesilmez tüketmeyip En az 24 saat beklettikten sonra tüketmelisiniz. Etler büyük parçalar yerine kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayırarak tek pişirimlik miktarlara bölerek saklamalısınız. Pişirmek için buzluktan çıkarılan etler, buzdolabının alt rafına indirilerek çözündürmeli, çözdürülen et hemen tüketilmeli yeniden dondurulmamalıdır” dedi.
Etin pişirilme yöntemlerine de değinen Diyetisyen Beyza Kurt, “Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, fırın gibi yöntemleri tercih edin. Eğer ki mangal yapılacaksa etin kömürleşecek şekilde pişirilmemesi gerekmektedir. Etin ateşe yakın şekilde pişirilmesi b1, b12, folikasit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Çünkü kömürleşen etler her zaman kanser riski taşımaktadır. Ya da kavurma yapmak istenirse en uygun yöntem kaynayan etin kısık ateşte suyunu çekerek yavaş yavaş pişmesini beklemek ve sonradan kavurmaktır. Ancak kavurma yapılırken içerisine kuyruk yağı, tereyağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar katmadan kendi suyunda pişirilmesi önerimdir” diye konuştu.
Etin mideye zarar vermeden ve ağırlık yapmadan tüketilmesi için yapılması gerekenler hakkında da açıklamalarda bulunan Beyza Kurt, “Bunun için baharatların gücünden yararlanabilirsiniz. Örneğin kekik, biberiye, pul biber, kimyon gibi baharatları kullanarak hazmını kolaylaştırıp sindirim sisteminizin yükünü hafifletebilirsiniz. Bayram boyunca yenilen et yemeklerinin yanına mutlaka bol limonlu bol yeşillikli salatalar ekleyin” ifadelerini kullandı.
Bu dönemde sakatat tüketiminin de arttığına dikkat çeken Beyza Kurt, “Özellikle de kolesterol, kalp-damar hastalıkları olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Et ağırlıklı öğününüzden sonra diğer öğününüzü zeytinyağlı yemekler, kuru baklagil yemekleri, yoğurt, meyve ve salata gibi hafif içerikli öğünlerle geçirin. Sindirimi kolaylaştırmak adına ağzınızda iyi çiğnemeye dikkat edin. Bu dönemde su tüketiminizi ihmal etmeyin. Günlük en az 2,5 3 litre su tüketmeye özen gösterin. Bayram döneminde fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin ve günlük en az 45 dakika yürümeye özen gösterin” dedi.
Bayramlarda tatlı tüketiminin de arttığına dikkat çeken Diyetisyen Beyza Kurt, “Tatlı tüketimi de bayramda dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlılar, dondurma tercih edin. Ayrıca günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmeyin. Bayramı bayram gibi yaşayın önemli olan ölçülü kaçamaklar yapmaktır. Diyette de bayramda da yasak yok porsiyon kontrolü var. Herkese sevdikleri ile mutlu huzurlu sağlıklı bayramlar diliyorum” ifadelerini kullandı. Aynı, sağlıklı bir yaşam sürdürmek, kilolarından kurtulmak ya da kilo almak isteyen kişilerin İnstagram üzerinden “Dytbeyzakurt” kullanıcı adı üzerinden kendisiyle iletişime geçebileceğini belirtti. (Fatma Altınbaş)

Editör: Haber Merkezi