-Bize biraz kendinizden bahseder misiniz ve Bu işe ne zaman başladınız?
Adım Halil Gezer 1960 yılında Gaziantep’te doğdum. Şerbetçilik dedemden gelme bir meslek. Babam 60’lı yıllarda başladı. Meyan şerbetçiliği Gaziantep’in en eski mesleklerinden birisidir. Bu mesleğin Gaziantep’teki öncülerinden Şerbetçi İmam be Mustafa Budumlu çocukları: Şükrü, Hasan, Sait, Adil, Habeş, Bahaddittin Budumlu ve damadı Şerbetçi Hasan’dır. Şuan 6. Kuşak olan ben Mesleğin son temsilcilerindenim. Her kuşak bir 50 yıl yaşasa 250 senelik bir maziye sahibiz. Şuan eşim çocuklarımla bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz.

-Meyan Şerbeti Nasıl Yapılıyor?
Fırat kenarında, Hatay, Batman, Şırnak, Suriye, Irak gibi yörelerde yetişen meyan kökünün toplanması ve bizlere pazarlanması ile, bizde bunları taşın altında öğüterek yüzde yüz doğal kullanıyoruz. İki çeşit meyan yapımı var, birisi benim yaptığım gibi tamamen doğal olan meyan, diğeri ise hazır olan meyan yapımı. Meyan kökünü özel makinamız sayesinde, üzerine buz koyarak sıkılıp sıvı hale gelmesini sağlıyoruz. Oluşan sıvı çok koyu ve ağır olduğu için sade içilemez bu yüzden su ile karıştırılıp satışa sunuyoruz. Ayrıca kolanın ham maddesidir.

-Şerbetin sağlık açısından ne gibi faydaları vardır?
Mide ve 12 parmak ülseri, bağırsak krampı, İnce bağırsak iltihabının iyileşmesini kolaylaştırır, kanı temizler, iştah açar, idrarı söktürür, soğuk içildiğinde ferahlık verir. Benim sağlık bakanlığı ve İl tarım bakanlığından onaylı tescil belgem bulunduğundan dolayı sağlık açısından onaylanmış bir işletmeye sahibim.

-Bu İşi Sizden Başka Kimler yapılıyor?
Gaziantep’te bu işi doğal yapan sadece 6 kişi kaldık.

-Bu işin Mevsimi var mıdır?
Önceki yıllarda 23 Nisan’dan sonra satmaya başlardık Eylül’ün sonunda biterdi. Ama şu an yaz kış hiç fark etmez, en çok Ramazan ayında satıyoruz. Sıcak havalara da tulumu giyerek satışa çıkıyoruz. Ancak soğuk havalarda mide hastaları falan sipariş veriyor siparişe göre bende hazırlayıp müşterilerime sunuyorum. Ocak ayında tarlada ki işçiler meyan köklerini toplayarak bizlere satıyorlar. Hava sıcaklığından dolayı yazın tercih edilir.

-Bu meslek size neler kazandırdı?
Yurt dışında bir çok ülkeye meyanlarımızı sallama haline gelmiş bir şekilde paketleyerek gönderiyoruz. Bu bizim için önemli bir hedefti bunu gerçekleştirme şansına sahip olduğumuz için gururluyuz! Bununla birlikte İvana Sert’in de içinde bulunduğu Antep Fıstığı filminde yer alma şansım oldu. Aynı zamanda bir çok yerden ödül aldım. Bunların başında Cumhurbaşkanlığı Kaybolmaya Yüz tutmuş Meslekler dalında Çırağan sarayına konuk olarak çağrıldım.

Editör: Haber Merkezi