Gaziantep’in ilk bakırcı ustaları arasında yer alan Micaz Tokdemir , mahir ellerle çelik kalemle bakıra şekil veriyor. Mesleğini severek icra ettiğini söyleyen Tokdemir, mesleğin ince işçilik gerektirdiğini, kolay kolay Usta olunamayacağını söyledi.
Tokdemir, "35 senedir Bakır İşlemeciliği yapıyorum. 1980 yıllarda Ustam Kasap Mehmet derlerdi, onun yanında bu mesleği öğrenmeye başlayıp günümüze kadar sürdü. Kendimi bildim bileli bu iş ile uğraşıyorum" diye anlattı.

Bakıcılıkta Son Nesiliz!
Şimdi Bakırcı İşlemeciliği yapan neredeyse çok az kaldı diyen Tokdemir, şunları dile getirdi; "Yapan Ustalarda pek uğraşmak istemiyorlar. Çırak yetiştirmek bile artık çok zor. Sabır gerektiren ve öğrenmesi çok zor bir iş olduğu için pek öğrenmek isteyen yok. İşin kötü tarafı gelen zamlar üzerine çırak yetiştirmek için gerekli ücreti veremiyoruz. O halden pek bulamıyoruz çalışmak isteyen. Bence son nesiliz Bakırcı Ustalığında daha yetişeceğini sanıyorum" dedi.

Günden Güne Azalan
Bakırcı İşlemeciliği günden güne azalıyor diye Tokdemir, "Gelen zamlar üzerine talep giderek azalıyor. Millet açıkçası alamıyor. Bakırın işlenmemiş halinin maliyeti giderek artıyor. Gaziantep bakırı kaliteli ve pahalı olduğu için alamıyoruz. Başka şehirlerden getirttiriyoruz" diye belirtti.

Bir Çöpüm Bile Yok!
Mahir elleriyle işini severek yapan Tokdemir, böyle olacağını bilseydim bu mesleğe başlamamayı tercih ederdim diye şunları ekledi; "35 yıllık meslek hayatımda bir ev sahibi olamam, 5 tane çocuk bakmam durumların giderek zorlaşması, hayat pahalılığı çok etkiliyor her şeyi. Elimizden geldiğince mesleğimize sımsıkı sarılmış vaziyetteyiz, başka çare yok kimse kimseyi düşünmüyor. Açıkçası bir çöpüm bile yok" diye dert yakındı.

Editör: Haber Merkezi