Bazı insanlar hayata gözünü adeta meslekleriyle açarak başlarlar. Bunlardan biri de Cahit Usta. Cahit Usta ile küçüklüğünden beri yaptığı kalaycılık mesleği hakkında konuştuk.

Emek Vermeden Para Kazanılması Zor Bir İş
Cahit Usta, “8 yaşında Kalaycılık mesleğine başladım, yaklaşık 64 yıldır bu iş üzerindeyim. Gözümü açar açmaz kendimi Amcamın yanında kalaycılık işinde buldum. Zor bir meslek ayaküstü ayak atıp para gelsin mesleklerden değil, güç isteyen bir iş. Emek vermeden para kazanılması zor bir iş. Ocağın yanarsa birkaç kuruş kazanırsın, ocağın yanmaz ise oturur beklersin. 70’li 80’li yıllarda vatandaş bakır eşyalar kullanırdı. Açıkçası bu meslek önceleri çok revaçtaydı. Herkes çocuğuna bu işi öğretmek için meslek öğrenmeleri için yer ararlardı. Şimdileri ise bitmek üzere diyebilirim” dedi.

Kalaylama/Kalaycılık
Kalaylanacak kaplarda aranan en önemli özellik karıncalanmadan oluşan berelerin, çürümelerin olmaması, kaplar ne kadar temiz olursa o kadar kolay ve temiz işçilik çıkarmaktadır. Daha önce kalaylanmış malzemeler körük ve kömür yardımıyla yakılarak orta sıcaklıkla üzerindeki yağ ve zamanla kullanmadan oluşan atıkların yakılmasına kalaycılık dilinde Tavlama denilir. Tavlanan materyaller tuz ruhu ile sıvanarak kalaylanacak olan kısımlar ince kumlarla el ve ayak yardımı ile güzelce silinir. Kalaylanacak zemin kalay almasını engelleyecek tüm dış etkenlerden arındırılır. Ezik büzük olan yerler ise çekiç, tokmak gibi özel aletlerle düzeltilir. Kalaylama ise yine körükte ısı ile tavına getirilen kapların sıcaklıktan dolayı çubuk halinde bulunan kalayın sürülmesi ile kolay şekilde kaygan hale gelmesidir. Kalayın kalaycı pamuğu ve nişadır yardımı ile zemine düzenli şekilde dağıtılması işlemine kalaylama denir.

Ben Devrimi Doldurmak Üzereyim
30 yıl önce bu iş, iş görmemeye başladı diyen Cahit Usta, şunları ekledi, “O zaman işime biraz ara vermek zorunda kaldım. Ama sonraları tekrar ilgi artınca bu işe geri dönmeye karar verdim. O gündür bu gündür işimden gayet memnunum. Artık başka şehirlerden insanlar beni görmeye gelmeye başladı. Bu beni gayet mutlu etti. Ben devrimi doldurmak üzereyim, yanım da iki torunuma işi öğretmeye devretmeyi düşünüyorum” diye dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi