Türkiye'de doktorların yaşadığı dram bir yana, eczacıların da derdi büyük diyen Demirci, “Eczacının öncelikli sorunu, Eczanedeki sorunu bilmeyen bir bakan.  Üyesinin derdini bakana anlatamamış bir üst örgüt. O yüzden; hak verilmez alınır ilkesiyle mücadele etmek zorundayız. Günü değil, geleceği kurtaracak çözümler getirilmeli” diye konuştu.

Eczacı Kaybediyor
Demirci, "Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi, eczacı için bu ortamda kazandıran değil kaybettiren bir paradigmaya sahip. Bizim için özeti şu; Değişen hiçbir şey yok, batıyoruz. O yüzden; hak verilmez alınır ilkesiyle mücadele etmek zorundayız" dedi.

İlaca Yüzde 25 Zam
Dolar kurundaki artışlar ilaç fiyatlarını da etkiledi. Bu kapsamda; ilaç fiyatlarına yüzde 25 zam geldi. İlaçlara zam yapılmasıyla ilgili karar ise Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı kararına göre; tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden 1 Euro'nun değeri bu ay itibarıyla yüzde 25 artırıldı. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması” düzenlemesinde değişikliğe gidildi. İlaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak Euro/TL değeri, temmuz itibarıyla yüzde 25 artırıldı. Böylece, ilaç fiyatlandırmasında geçen şubatta 6,29 TL olarak belirlenen Euro değeri, temmuz ayı için 7,86 liraya çıkacak.

Gelen Karar üzerine Eczacı Karları Artışa gidildi.
Eczacı karlarında artışa gidilerek, ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı. İlaçlarda depocuların kâr oranları ise değişmedi. Depocuya satış fiyatı 14,18 TL’ye kadar olan ürünlerde artış oranı yüzde 20, depocuya satış fiyat 14,18-27,13 TL’ye kadar olan ürünlere artış oranı yüzde 10 olarak uygulanacak.

Editör: Haber Merkezi