40 senedir bu mesleği yapıyorum. Peynir, yoğurt, süt hayvansal ürünleri satıyorum. Yağ, sade yağ, tereyağı gibi ürünleri pazarlıyorum diyen Ali Tuşgül şunları söyledi; "Antep Peyniri benim görüşümce birinci sınıftır. Hele hele bizi aşiretler daha güzel yapar. Kızkapanlı aşireti peynir yapımda maharetlidir. Eskiden hayvan kursağıyla yapılırdı. Şimdi ise onlar iptal oldu, maya ile yapılıyor peynirler. Kursakla yapılan peynir daha makbuldü, daha güzeldi, daha lezzetli olurdu. Şimdi ise maya ile yapılan yine güzel oluyor. Önceleri derinin içine muhafaza edilip getirirlerdi şimdi ise laylon poşetlere koyuluyor" diye belirtti.

Tuşgül, "Antep peyniri yöresel bir peynir olduğu için köy peyniri olarak da anılmaktadır. Antep peyniri yörede kelle veya pişken olarak da isimlendirilirdi. Bu peynirin tuzsuz olan cinsi yemek ve tatlılarda kullanılır. Salamura olarak yapılan türü de kahvaltılarda tüketilir. Keçi sütü ya da koyun sütü sağıldığı yerde kimyasal maya veya incir sütü ile mayalanır. Bu süt bir ya da iki saat bekletilir. Bunun nedeni sütün pıhtılaşmasını sağlamak içindir. Koyundan veya keçiden yapılan peynir yağlı ve daha sağlıklıdır" diyerek şunları ekledi;

"İsteğim bu sene bir pahalılık var millet şikayetçi, alım gücü düşmüş. Herkes bundan etkilenmiş vaziyette biz de ister istemez etkilendik. Ama çok şükür biraz toparladık. Pandemi dönemi daha kötüydü" diye kaydetti.

Editör: Haber Merkezi