Bir zamanlar Gaziantep ’in önemli geçim kaynaklarından olan çeyiz sandıkları şimdi sadece bakırcılar çarşısında ki iki dükkânda alıcılarını bulunuyor. Ustaların günlerce ve hatta aylarca uğraştığı bu sandıklar birçok vatandaş tarafından halen ihtiyaç duyuluyor.
Bu sandıkların yapımı meşakkatli olduğu için fiyatları da biraz pahalı oluyor. Gaziantep esnaflarından Osman Esterli sandıkların fiyatlarının 250 tl den başlayıp 10 bin tl ye kadar çıktığını belirterek, ‘’ Sandıkların fiyatları işlemesine göre değişiyor şuan bizim elimizde 250 tl ile 10bin tl ye kadar sandıklarımız var” diye konuştu.
65 senedir bu işi yapıyor.


Esterli sandık yapımındaki sahtekârlık yüzünden de işlerinin kötüye gittiğini belirterek şunları söyledi. ‘’Esnaflıkta ne kadar dürüst olursan o kadar uzun süreli olursun bu kadar esnafın kalmamasının sebeplerinden bir tanesi bu işlerinde sahtekârlık yapanların yüzüne oluyor. Bunlar nerde ucuz malzeme nerde yaş malzeme varsa onu kullanıyorlar buda hem kendilerine hem de bizlere çok büyük zarlar verdi.’’


Mesleğin son temsilcilerinden
Sandıkların yapılış aşamasından da bahseden Esterli ‘’ bir ağacın sandık ola bilmesi için ağaç kesildikten sonra en az 1,5-2 yıl geçmesi lazım ki sonra sandıkta ki bazı yerler kalkmasın. Bu bekleme süreci geçtikten sonra sandığın yapılıp bitme zamanını işlenecek nakışlar belirliyor. Ortalama 10 gün sürüyor bir sandığın yapımı.’’ İfadelerini kullandı.
Esterli bu işin kendisiyle son bulacağını belirterek :’’ Bu mesleğin benden sonra bu işin yürütüleceğini sanmıyorum artık bu meslek yerine modern mobilya eşyalarına rağbet ediyor’’ diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi