Kitabın tamir aşamalarını anlatan Ömer Usta, gelen kitapların önce analiz edilmeleri gerektiğini söyledi.

Aşamaları anlatan Cengiz, “Kitabı önce analiz etmemiz lazım çünkü bazen bizi aşan kitaplar oluyor. Mesela bazı tarihi eserler var, onları herkes elleyemez çünkü onların bir hassasiyeti var. Deri olarak ise suni deri kullanıyoruz” diye ifade eden Cengiz sözlerine şöyle devam etti, “Bu tür eserlerin tamiri haftalar, aylar sürer. Eski kitaplarla uğraşmak çok zahmetli ve zaman alıyor. Eser sahipleri yıpranan eserleri toprağa gömüyorlar.

“Artık Rağbet Görmüyor”
Meslek hakkında bilgi veren Ömer Usta, “Bir kitabın oluşumunda yüzlerce kişinin emeği var, kitap tamiri yapılması gereken bir meslektir. Çünkü kağıt zahmetli bir süreçten geçiyor, emeğe ve enerjiye saygı duymalıyız, en önemlisi de çevreye saygıdır” dedi.

“Kitap düşmanlığı her zaman var”
40 yıldır bu mesleği sürdüren Ömer Usta, “Kitap düşmanlığı her zaman var kimi denize atmış, kimi toprağa atmış kimi ateşe atmış. Bende kitabın değiştirebileceğine inanıyorum yani biz bir medeniyet kuracaksak internetle kuramayız, tuğla gibi kitaplarla kuracaksın. İnternet bizi kullanıyor biz onu kullanamıyoruz, teknolojiye karşı olduğumdan değil bizim internet kullanma tekniğimiz olmadığından, internete giren insan donanımlı olması lazım” diye vurguladı.

“Kitap kliniği açmayı düşünüyorum”
Bu işi sevdiği için yaptığını belirten Ömer Usta, düşündüğü klinik hakkında bilgiler verdi, “Kitap kliniği açmayı düşünüyorum, kitap kliniğini kitap severlerin ve antika kitap işi ile uğraşanların tadilatını öğretmek ve bu mesleği diğer nesillere aktarmak gibi bir düşüncem var. Eğer bu kliniği açarsak farklı illerden de yıpranan kitaplar gelir ve daha çok kitabın tamiri yapılır. Bu mesleğe inanan kitap severlerden destek bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi