Dernek Başkanı Ökkeş Gün şu açıklamalarda bulundu;

“Çok Kıymetli Üzüm Üreticisi Çiftçilerimiz; Kilis Karası (Horoz Karası) üzümümüz için hasat dönemi başlamadan önce 3 Ağustos 2022 tarihinde Derneğimiz olarak tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerinin de bulunduğu bir basın bildirisi hazırlayarak kamuoyuyla paylaşmıştık. Basın bildirimizin ardından bölge halkını umutlandıran haber 15 Ağustos 2022 tarihinde Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı sonrasında Kilis ilimizi temsil eden heyetin şahsi ve kurumsal sosyal medya hesapların da ayrı ayrı 25 Ağustos 2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından üzüm üreticisini rahatlatacak müjdenin verileceğini ifade eden paylaşımlar yapılarak kamuoyunda heyecan yaratmış ve üreticilerimize hasat için acele etmemeleri konusunda telkinler yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 25 Ağustos 2022 tarihinde yapılması beklenen açıklama 20 Ağustos 2022 tarihinde Manisa’da yapılan toplu açılışlar programı kapsamında Üzüm Hasadına bizzat katılımı sonrasında geçen yıl 13 TL olan 9 numara MANİSA SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM fiyatını taban fiyat 27 TL olarak müjdelemiş ve alım garantisi olarak da TMO (Toprak Mahsulleri Ofisini) işaret etmiştir. Ege Bölgesindeki ve Manisalı Üzüm üreticilerine nefes aldırmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını canlı olarak dinleyen ve basında ki haberleri defalarca okuyup analiz ettikten sonra bu açıklamaların Gaziantep ve Kilisli Üzüm üreticilerinin de derdine derman olmasını umut ederek Ege Bölgesinde ki üreticiler ile bizim bölgemizde ki üreticilerin arasında ki farkı sizlerle paylaşmak istiyorum;

1) Ege Bölgesinde MANİSA SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM için belirlenen taban fiyat 27 TL ve Toprak Mahsulleri Ofisinin alım garantisi bulunmaktadır. Gaziantep ve Kilis Bölgemizde yetişen üzümlerin bu üzümle herhangi bir benzerliği ya da muadil olma durumu olmadığı gibi alım garantisi olan herhangi bir kamu kurumu olmadığı için bağlayıcı değildir.

2) Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonrasında Kilis ve Gaziantep de yaş üzüm alım fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayarak 2,10 TL ile 2,90 TL arasında alımlar devam etmektedir. Sebze ve Meyve halinde yaş üzümün 7 TL ile 10 TL arasında marketlerde 14 TL ile 15 TL arasında satış gören Kilis Karası (Horoz Karası) kuru üzüm olarak ilk mahsulleri piyasaya çıkmış olup geçen yıl (2021) hasat başlangıç dönemin de 15 TL ile 20 TL arasında satış görürken aynı üzüm 2021 kasım ve aralık aylarında 25 TL ile 30 TL arasında fiyat görmesine rağmen bu yılın mahsulleri 25 TL fiyatla tüccar tarafından alımına başlanılmıştır.

3) 2021 yılı hasat dönemine göre 2022 yılı hasat döneminin girdi maliyetleri olan Mazot, Gübre, İlaç ve İşçilikte 4 katı bir artış söz konusu olduğundan dolayı bu rakamlar çiftçimizin iflası ve emeğine saygısızlıktır düşüncemizi tekrar ederek hasat döneminin başladığı şu günlerde acilen tedbirler alınması konusunda yetkilileri göreve davet ediyoruz.  

ACİL EYLEM PLANI İÇİN YAPILMASI GEREKEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ;

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla açılan Tarım Kredi Kooperatifi Marketlerinin Kuru Üzüm ihtiyaçlarının direk olarak çiftçimizden alınmasıyla ilgili çalışma yapılmalıdır.

Bölgemizde bulunan TMO Ege Bölgesinde olduğu gibi üreticilerimizde kuru üzüm alımı için çalışma yapmalıdır.

Devletimizin desteğiyle kamu yararına hizmet vermek için kurulan Kilis Üzüm Üreticileri Birliği piyasa dengesini oluşturmak adına kendi üyelerinin üzümlerini gerekirse devlet sübvansiyonu desteğiyle almalı ve satış kanallarını oluşturma konusunda ivedilikle çözüm bulmalıdır.

SON OLARAK ÇAĞRIMIZ DEĞERLİ ÜZÜM ÜRETİCİLERİMİZE VE ÇİFTÇİLERİMİZEDİR!

Kuru Üzümlerimizin taban fiyatı 35 TL olmadan duble dediğimiz tavan fiyat ise 50 TL olmadan en azından 15 EYLÜL 2022 tarihine kadar gelen tüccara, aracıya ve komisyoncuya 1 KG dahi üzüm vermeyin, hele hele uzun vadeli, borca KESİNLİKLE satış yapmayın. Bu birlikteliği gösterdiğiniz zaman sonucun nasıl değiştiğini hep birlikte görmüş olacağız.                                                     

Unutmayın; Eğer ÇARESİZSENİZ, TEK ÇARE SİZSİNİZ! 

EL ELE, HEP BERABER, HAYDİ MUSABEYLİLİLER!” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi