Gençler, artık sosyal yaşantılarının neredeyse kalmadığını belirterek, “Herhangi bir sosyal aktivite için evden ayrılamıyoruz evden dışarıya adım attığımız anda hiçbir şey yapmasak bile en az 50-100 lira arası para gidiyor. Üzerinde çalıştığım bir proje için toplam 100 sayfa iki kopya halinde çıktı aldım, arkadaşım iki tane kupa bardak aldı 650 TL ödedik” sözleri ile yaşadıkları geçim sıkıntısını anlattılar.

GELİR DÜŞÜK, GİDER YÜKSEK!
Ekonominin geldiği durumdan kötü etkilenen yüzbinlerce insandan birisi olduğunu dile getiren Beytullah Tepe, “Gelirim çok düşük, faturalarım var, ev alışverişi yapmak zorundayım, ev kirası falan derken benim kendime harcayacak param kalmıyor. İşin kötü tarafı da devletimizin bu durumdan bihaber olması” şeklinde konuştu.

İNSALIK NEREYE EVRİLİYOR?
Türkiye’de insan haklarının daha keşfedilmediğini, insanlığın çok kötü bir yere doğru evrildiğini söyleyen Tepe, her hafta en az bir kadın cinayeti haberi ile karşılaştığını, çocuk istismarı ve sokak hayvanlarının vahşice öldürülmesi gibi nice haberler karşısında dona kaldığını ifade etti.
Tepe, “İnsanlar sokakta gezmeye korkar olmuş. Anneler çocuklarını içleri rahat okula, parka gönderemiyor. Yani ne hale geldi bu ülke. İnsanlık denen kavram nereye doğru sürükleniyor? Yazık gerçekten çok yazık. Umarım o katiller de o katillerin salıverilmesi kararını verenler de hak ettikleri cezayı bulurlar” dedi.

BURSLAR YETERLİ GELMİYOR
Gaziantep’te ekonominin kötü bir gidişat aldığını dile getiren Hasan Özdemir, “Gaziantep denildiği zaman akla ilk olarak yemek kültürü geliyor. Önceden arkadaşlarla dışarıya çıktığımızda nohut dürüm ve ayranı 6-7 liraya yiyebiliyorken şu an 15-20 lira. Öğrencinin aldığı burs 850 TL. Biz bu parayla yemek mi yiyeceğiz, yol parası mı vereceğiz, arkadaşlarımızla dışarıya mı çıkacağız? Birde yeni eğitim yılı ile birlikte şehre yeni gelecek öğrenciler var bunlardan yurda yerleşecek olanlar olacak yani öğrenciler hangi birine yetişecek. Ben buralı olduğum için yurtta kalmıyorum ama benim aylık ev masrafım 5 bin liraydı bu ay itibariyle 7 bin lirayı buldu” diye konuştu.

‘MÜLTECİLER BİZDEN İYİ DURUMDALAR’
Ülke genelinde özellikle Gaziantep’te mültecilerin durumlarının Türk vatandaşlardan daha iyi olduğuna değinen Özdemir, Suriyelilerin Gaziantep’e kendi işlerini kurarak Türk vatandaşlarından daha iyi şartlar altında yaşadıklarını söyledi.
GENÇLERİN YÜZDE 88’İ PSİKOLOJİK ŞİDDET GÖRÜYOR
Gerçekleştirdiğimiz röportaj dahilinde ve yaptığımız araştırmalarda ise gençlerin maruz kaldıkları sıkıntıların aslında toplumsal bir kaosa yol açtığını istatistiklerde gördük.


‘Türkiye’nin Gençlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algı Araştırması’ raporuna bağlı olarak yayınlanan araştırma verilerine göre, Türkiye’de ki gençlerin yüzde 88’i psikolojik şiddet, yüzde 48’i dijital şiddet, yüzde 43’ü ekonomik şiddet, yüzde 31’i fiziksel şiddet, yüzde 22’si cinsel şiddet mağduru.
Bireylerin alım gücünün azalması, yüksek enflasyona maruz kaldıkları alanların sıklaşması ek gelir arayışının artmasını da beraberinde getirirken başta gençler olmak üzere toplumda "finansal özgürlüğü" yakalama çabası da yaygınlaştı. Ekonomi, siyaset, kadın cinayetlerini değerlendiren gençler mevcut duruma karşı duydukları memnuniyetsizlikten dolayı dert yakınan binlerce Z kuşağından yalnızca birileri…