Gastronomi kenti Gaziantep’in ve Türkiye mutfağının vazgeçilmezi olan salça ve kışlık gıda malzemeleri üretimi hız kesmeden her sene dünyanın dört bir tarafına ulaşmak üzere devam ediyor. Günlük 20 tona kadar salçanın üretildiği Gaziantep, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ““İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin” tebliğde yer alan salça ve domates konserveleri konusunda yakın markajda!

SALÇA İHRACATINDAKİ ARTIŞ EĞİLİMİ DEVAM EDECEK!

Ticaret Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, alınan kararın gerekçesinde, salça sektöründeki ihracat gelişmelerinin değerlendirilmesi neticesinde, salça ihracatındaki artış eğiliminin devam edeceğinin tespit edildiği söylendi.

Bakanlık konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamalarının devamında, "Yurt içi arz/yurt dışı talep dengesi ile fiyat istikrarının korunması amacıyla yurt içi piyasa ve tüketici enflasyon dinamikleri de göz önüne alınarak ihracata yönelik gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını teminen salça ihracatımızın yakından takibine ihtiyaç duyulduğu değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

TESİSLERDE YOĞUNLUK DEVAM EDİYOR

Domates, acı biber, tatlı biber ve karışık olarak üretilen meşhur Antep salçası vatandaşlardan da rağbet görüyor. Kentte, katkı maddesi kullanılmadan el yapımı ve fabrikasyon olarak üretilen salçalar hem Türkiye’nin dört bir yanına hem de dünyanın pek çok noktasına gönderiliyor.

Her sene kışa yetecek kadar salça alan Gaziantepliler ise, salça imalathanelerine akın etmeye başladı. Özellikle biber hasadı sonrası salça üreticileri de yoğun mesai harcıyor. Salça üreten imalathaneler, kendilerine gelen biberleri çeşitli süreçlerden geçirdikten sonra salçaya dönüştürüyor. Yaklaşık 5 gün güneşte bekletilen salçalar, sahiplerine teslim ediliyor. Sezon sonunun yaklaşmasıyla vatandaşlar kışlık salçasını almak için salça imalathanelerine akın ederken, salça üreticileri ise yoğun mesai harcıyor.

Editör: Haber Merkezi