Eczacılar, uygulanan ilaç fiyat politikaları, ilaçta dışa bağımlılık, ilaç krizi, maliyet ve fiyat artışları gibi dile getirdikleri sorunlar altında vatandaşlara hizmet vermeye devam etmek için mücadele ediyor.

DEMİRCİ’DEN ‘ŞİMDİLİK AÇIK’ PAYLAŞIMI

Eczacının mücadelesi daha fazlası için değil, eczacı ayakta kalma ve hakkı olanı alma mücadelesi veriyor diyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Mehmet İrfan Demirci, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarla eczacıların hak mücadelesinde meslektaşlarını yalnız bırakmıyor.

‘Artan maliyetlere yetişemiyoruz, ilaç yokluğuna alışamıyoruz’ diyen Oda Başkanı Demirci, resmi sosyal medya hesabından paylaşım yaptığı video ile de eczacıların sorunlarını farklı bir şekilde dile getirdi.

 ‘Şimdilik Açık’ ibaresinin bulunduğu eczane kapısı görüntüsü ile başlayan videoda, “Bugün reçetenizdeki ilacı bulmakta zorlanıyorken, yarın en yakın sağlık danışmanınız eczacınızı her zamanki yerinde bulamayabilirsiniz çünkü eczacılar artan işletme maliyetleri, görmezden gelinen ve karşılanmayan ekonomik hakları ile ayakta kalma mücadelesi veriyor. Her 2 eczaneden biri kapanma tehlikesi ile karşı karşıya… İlaç yoklukları eczane yokluklarına dönüşmesin, eczacıya hak etti değer verilsin. Eczanelerimiz yaşasın” ifadeleri yer aldı.

YURTDIŞI FİRMALAR İLAÇ GÖNDERMİYOR

Yaşanan ilaç krizini ve eczacıların yaşadığı zorlukları yakından takip etmek adına görüşlerini aldığımız Eczacı Teknisyeni Recep Akardeniz, İlaçta dışa bağımlılık durumunun ortadan kalkması gerektiğini, Türk firmaların ise ülke içerisinde ilaç üretmekte zorluk çektiğini söyledi.

Akardeniz, ilaçların neredeyse tamamına yakının yurtdışından geldiğini hammaddeyi yüksek fiyattan alarak daha ucuza vermek istememesinden kaynaklı olarak da firmaların ilaç üretmediğini ve bu nedenle ilaçların kalitesinin düştüğünü dile getirdi. 

Yurt dışı menşeili ilaç firmalarının Türkiye’ye ilaç göndermediklerini dile getiren Akardeniz, “Yükselen kur fiyatları karşısında TL’nin değer kaybetmesi yurtdışı firmalarının bizlere ilaç gönderdiklerinde zarar etmelerine yol açıyor bu nedenle de ilaç ithal edemiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İLAÇLAR ZOR BULUNUYOR’

Hasta ile eczası arasındaki iletişimde ilaçlarda oluşan fiyat farklarının sorun yarattığını dile getiren Recep Akardeniz, “Üretimde maliyet farkının çok fazla olduğu ilaçlarda devletin ödemesi kapsamında yarısını karşılayıp yarısını da vatandaşın cebinden karşılaması durumunda bırakması bizlere tepki olarak yansıyor. İlaç fiyat politikasından dolayı da ilaçlar zor bulunuyor, dolar kurundan dolayı da ilaçlarda maliyetler çok yükseldi. İlaçlarda fiyat farkları biraz fazla çıkıyor bu da ilaca ulaşmakta zorluk çıkarıyor. Hastaya ilacın olmadığını anlatamıyoruz, ‘Neden yok, nasıl yapacağım şimdi, ilacı kullanmak zorundayım’ şeklinde tepkiler alıyoruz. İlacın neden bulunamadığını hastaya anlatamıyoruz bu noktada sıkıntımız var” dedi.

‘İLAÇ ALAMAYAN İNSANLARIMIZ VAR’

Farklı ilaçlarla farklı doktorlara başvurduğu halde yine de iyileşemeyen hastalarının olduğunun altını çizen Akardeniz, bu durumun aslında ilacın etkileşim kalitesinin düştüğüne de bağlanabildiğini söyledi.

Akardeniz, “İlaçların kalitesindeki değişimler bir yana depolarda da ilaç bulunamıyor ancak hastalara başka bir firmanın başka bir isimle aynı hammadde ile ürettiği bir ilacın olduğunu isterlerse doktorlarına da danışarak bu ilacı da kullanabileceklerini söylüyoruz. İlaç bulmakta yaşadığımız zorluğun yanı sıra ilaçlardaki fiyat farklarını insanlardan almakta da zorlanıyoruz, vatandaşın maddi olarak her şeye gücü yetmiyor, ilaç alamayan insanlarımız var” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi