Yetiştiricilikten vazgeçen besicileri üretime devam ettirmek amacıyla sağlanan yeni Sözleşmeli Besicilik Projesi, görünene göre yaraya merhem olmaya yetmeyecek. Yetiştirici, üretim yaparken zarar ettiğini, devletten arpa ve yem desteği de beklediğini söyledi.

“TARIM VE HAYVANCILIĞIN HER DAKİKASI RİSKTİR”

Türkman üreticinin genel sorunlarının aynı sebepler olduğunu hatırlatarak, “Üretenin zarar ettiği bir ortamda, üretim azalır, enflasyon yükselir, fiyatlar yükselir, halkın alım gücü düşer, dışa bağımlılık artar, halk fakirleşir ve sistem çöker. Garanti verilmeli mi evet verilmeli ama evde yatana değil, tarlada, ahırda çalışana, parasını dövize faize yatırana değil, üretim için alın teri dökene, risk almayana değil, risk alana garanti verilmeli, unutulmamalı tarım ve hayvancılığın her dakikası risktir” dedi.

İHRACAT İZNİ ÇIKTI MORALLER TAZELENDİ

Bakan Türkman, Gaziantep’ten 18 firmanın Irak’a 2.000 adet, Katar’a 8.800 adet, Kuveyt’e 14.200 adet, Lübnan’a 17.800 adet olmak üzere toplam 42.800 adet için izin alındığını duyurarak yetiştiricinin üretime olan hevesini tazeledi.

Sevincin rehavete dönüşmemesi gerektiğini söyleyen ve üreticinin hala zararda olduğunu hatırlatan Başkan Türkman, "İzinler dahilinde sevkiyatlar bundan sonra devam edecek. İhracatın açılması ve sevkiyatların başlaması ile canlı hayvan kg. fiyatlarında 5 ile 10 TL arasında artış oldu, özellikle zarar eden ve hayvanını satmakta zorlanan üreticiler az da olsa moral buldu. Ancak üretici hala zararda ve zararına mal satıyor veya satmakta zorlanıyor. İhracat devam ederse ve bir an önce TMO aracılığıyla üreticiye uygun fiyatlı arpa verilmeye başlanırsa üretici zarardan kurtulabilir ve damızlık hayvan kesiminin bir kısmının önüne geçebiliriz" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi