Yaz tatili sonrası okula dönen öğrenciler yılın ilk ders heyecanını yaşarken veliler ise kara kara artan maliyetlerden dert yakındı. Okul formasından, öğrenci servisine, kırtasiye malzemelerine kadar artan fiyatlar velilerin bütçesini zorluyor.

ÜNİFORMA FİYATLARI UÇTU!

Üniforma fiyatlarında yaklaşık iki katı bir maliyet artışının olması velilerin alım gücünü zorlarken üst grup okul kıyafetinde kısa kollu forma 140 TL’den, uzun kollu forma 195 TL’den satılıyor. Alt grupta ise 28-44 beden kanvas pantolon 270 TL’den satılırken, 38-44 beden erkek şerz pantolon 260, 46-60 beden 280 TL, kız çocuklarında ise 46-60 beden şerz pantolon 290 TL’den satılıyor.

Kısa kol, uzun kol üniforma ve bir adet yazlık, bir adet kışlık pantolon alan veli; bir öğrenci için 875 TL harcıyor. Üniformaya okulun kışlık hırkası da eklenince maliyet yaklaşık bin 170 TL’yi buluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında Gaziantep’te toplam 552 ilkokulda 222 milyon 381 öğrenci eğitim görmekte derslik başına düşen öğrenci sayısı 33 iken Gaziantep’te bu sene ilkokul 1. Sınıf öğrencisi 75 bin öğrenci bulunmakta. Bu durumda Gaziantep’te her evden en az iki çocuğun okula gittiği düşünülürse maliyetler dudak uçuklatıcı bir hal alıyor.

YAKIN MESAFE VELİYİ EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIRIYOR!

Yeni eğitim öğretim yılında üniforma fiyatlarından ağzı yanan velilere bir de servis maliyetleri vurdu. Öğrenci servislerine geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 100’ün üzerinde bir zam yapıldı. Gaziantep’te öğrenci servisleri; yeni eğitim yılında öğrencilere 0-5 km arası 490 TL, 5-10 km arası 530 TL, 10-20 km arası 560 TL hostes ücreti ise 190 TL’lik tarife üzerinden hizmet verecek.

0-5 km arasından az bir mesafeye 300 TL servis ücreti veren bir veli, “Yürüyerek belki de 15 dakikalık bir mesafeye 300 TL ödeyeceğim. Çocuğumu, evin önünden alıp okulun önünde bırakıyor aklım kalmasın kışın rahat etsin diye servise yazdırdım. Okula giden iki çocuğumdan ancak birini servis ile gönderebiliyorum. Diyecek bir şey bulamıyorum, yakın mesafe ücreti böyleyse…” şeklinde konuşarak dert yakındı.

KIRTASİYE FİYATLARI DA KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Gaziantep’te ortalama bir kırtasiyenin en ucuza sattığı kalem fiyatı 5 TL, en pahalı kategorisinde satış yaptığı kalemler ise 60 TL’den başlayarak 90 TL’yi bulabiliyor. A4 120 Yaprak kareli ve çizgili defterlerin fiyatı ortalama 49 TL, 96 yaprak defter 25 TL, 12’li İnce Uçlu Keçeli Kalem 24, 4’lü Fosforlu Kalem 20 TL’den satılıyor. 

“VELİYİ CİNNETE GÖTÜRECEĞİ KESİN”

Fiyatlar ortalama ve en ucuz hali ile böyle iken vatandaş çocuğunu okula göndermekte bir hayli zorlanıyor. Gaziantep’te bir anaokulunun verdiği kırtasiye malzeme listesine bin 230 TL ödediğini dile getiren veli, “Malzemeleri tüm yıl boyunca çocuğumuz kullanıyor, yıl sonunda artan malzemeler eve dönüyor bizim sorunumuz malzeme almak değil, malzemeleri bu kadar pahalı fiyatlara almak! Durumu olan var, olamayan var. Bazı insanlarımız çocuğuna çanta almakta zorlanıyor. Bu fiyatlarla alınan malzemeler öğrenciyi eğitimde nereye getirir bilmiyoruz ama veliyi cinnete götüreceği kesin” ifadelerini kullanarak fiyatlara tepki çekti.

Editör: Haber Merkezi