Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, Okula dönüş psikolojisi çocuklarda bazı sorunlara yol açabileceğini, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini şu ifadelerle yer verdi.

RUTİN OLUŞTURUN

Çocuğunuzun biyolojik saatini okul sistemine göre ayarlamaya çalışın diyen Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, “Uygun saatlerde yatıp kalkmasına destek olun. Okul için gerekli araç ve gereçleri temin etmesine yardımcı olun. Birlikte okul hazırlığı yapın” diye konuştu.

OLUMLU NOKTALARA DAHA ÇOK ODAKLANIN

Tümbaş, “Ufak olumlu gelişmeleri fark ettirin. Bazı olumsuzlukları, başarısızlıkları kabul edin. Dakikalarca aralıksız ödev yapmasını beklemeyin. Baskı hissettirmeyin. Bağırma, ceza, şiddete başvurmayın” diye söyledi.

DUYGULARINI KONUŞUN

Çocuklar kaygılarını adlandıramadıkları için vurma, bağırma, kötü sözler söyleme, öfke krizleri geçirme şeklinde gösterebilirler diyen Tümbaş şunları ekledi; “Okula gitmek istememe, anlamsız korkular olabilir. Sürekli ebeveyn ile vakit geçirdikleri için ayrılık kaygıları tetiklenebilir. Bunları fark etmek için çocuğunuzu dinleyip konuşmanız gerekir. Bazı durumlarda kaygı yaşanabilir diye başlayabilirsiniz. Keyifli okul, arkadaş anılarını hatırlatıp sorular sorabilirsiniz. Çocuklarınızla korkularını, endişelerini, hangi konularda çekingenlikleri olduğunu mutlaka konuşun, onları cesaretlendirin. Ergenlere karşı daha anlayışlı yaklaşmaya özen gösterin. Onların sosyalleşme ihtiyaçlarının farkında olun. Onların belli zamanlarda telefonda ve sosyal medyada birbirleriyle vakit geçirmelerine fırsat verin.”

BAŞARI, DERSLER HER ŞEYDEN ÖNEMLİ ALGISI OLUŞTURMAYIN

Tümbaş, “Sürekli derslerden, ödevlerden bahsetmek çocuğa şunu düşündürür. Başarılı olursam ailem beni seviyor, ödevler için yanıma geliyor.  Koşulsuzca sevdiğinizi mutlaka yansıtın” diye belirtti.

KAYGILARINIZI ÇOCUĞA YANSITMAYIN

Okula bu yıl ilk kez başlayan öğrenciler için ise farklı kaygılar söz konusu diye ifade eden Tümbaş, “Aileler daha kaygılı. Ebeveynlerin önce kendi kaygılarını azaltmaya çalışmaları ve kaygılarını çocuğa yansıtmamaları gerektiğini vurguladı. Her çocuğun oryantasyon süreci farklıdır. Çocuğunuzu başka çocuklar ile kıyaslamayın. Aile bu konuda bilinçli olarak süreci iyi yönetebilir. Kaygının bulaşıcı olduğunu unutmayın” ifadelerini kullandı.

Tümbaş “Okul başladığı dönemde; Kalp çarpıntısı, Ağız kuruluğu, Terleme, titreme, Uyuşma, Sık idrara çıkma, Bulantı, karın ağrısı gibi belirtiler gözlüyorsanız psikolojik olabilir. Bir süre devam ederse bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız gerekir” diye kaydetti.

Editör: Haber Merkezi