Enflasyon oranlarının artması, konut kredisinde faiz oranlarının değişmesi, sosyal konut projeleri gibi pek çok neden kira fiyatlarındaki artışları etkilerken, ev sahiplerinin de tabire caizse açık arttırma usulü ile evlerine civardaki piyasaya göre fiyat belirlemesi gayrimenkulü serbest piyasaya çevirdi. Konuya ilişkin Emlak Danışmanı Batuhan Kızılaslan gayrimenkul fiyatlarında yaşanan sorunları değerlendirdi.
‘KİRAYA GÜÇ YETMİYOR’
Ev sahiplerinin kiracılarına evlerini yüksek tarifeden kiraladığı Gaziantep’te, vatandaşın talep edilen kira fiyatlarına güç yetiremediğini ifade eden Kızılaslan, “Ev kiralarında yüzde 100’lük bir artış söz konusu. 2018 ve 2022 yıllarındaki kira bedellerini kıyasla bu artışı gözler önüne serebiliyoruz. 2018 yılında 2+1 evlerin kirası bin 500 TL iken şu an kiralar 5 bin TL’yi bulmuş durumda. Bu durum aynı şekilde satın alma işlemlerinde de geçerli, 2018 yılında 2+1 daireler 160 ve 200 bin TL arasında gerçekleşirken şu an 2+1 dairenin satışı 1 milyon TL’den fazla bir ücrete mal oluyor” dedi.


KONUTTA SERBEST PİYASA HAKİM!
Kızılaslan, piyasada yükselen sebepsiz bir artışın söz konusu olduğunu ve sektörde serbest piyasanın hakimiyet kurmasının önüne geçilemediğini dile getirdi.
Piyasada hareketliliğe sebep olan rakamların yükselmesinin sebeplerinden bir tanesinin banka kredileri olduğunu belirten Kızılaslan, “Konut kredilerinde faiz oranları düştüğü zaman bu durumdan istifade fiyat arttırımları yapanlar olabiliyor. Krediden ziyade bir diğer önemli husus şu, ev sahibi kira için bir bedel belirlerken emlak piyasasını pek fazla dikkate almıyor, çevre civarda 3 bin TL’ye kiralanan ev varsa ‘benim evim de 3 bin 500 eder’ düşüncesi ile bir rakam belirliyor. Bu durum da serbest piyasayı kızıştırıyor” ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRETLİ ‘5 BİN’İ NASIL ÖDESİN?
Devletin vermiş olduğu kira zammı bedelinin konutta yüzde 25, iş yerleri içinse yüzde 40 olduğunu hatırlatan Kızıaslan, “Kontrat dahilinde zam yapılması uçuk rakamların biraz önüne geçebiliyor ancak işi fırsatçılığa döken kesimler de var. Örneğin kontrat bittikten sonra ev sahibi kiracıyı evden çıkarabiliyor, mülk kendisine ait olduğu için elden bir şey de gelmiyor. Vatandaşın alım gücü düşük ve kira fiyatları çok yüksek. Asgari ücret ile geçinen bir vatandaş 5 bin TL ev kirası verdikten sonra geçimini ne ile sağlayacak” değerlendirmelerinde bulundu.


MEMUR KİRACIYA MEMUR KEFİL
Evini kiraya vermek isteyen mülk sahiplerinin genellikle memur şartı istemesi vatandaşı oldukça rahatsız eden bir durum halini aldı. Gaziantep’te neredeyse memur şartı olmayan kiralık ev yok! Memur şartının incelenmesi gerektiğini ifade eden Kızılaslan ise konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu: “Normalde memur şartı olarak bildiğimiz bu dayatma yasak ancak ev sahipleri alacakları kirayı garanti etmek için memur istiyor, ancak vatandaşlar bundan oldukça rahatsız memurdan fazla kazanan esnaf vatandaş memur şartına uymadığı için ev bulamıyor.”
Kızlaslan, “Yaşadığımız ilgin bir olay; müşterimize memur şartı olan bir ev kiralayacaktık, ev sahibi bizden memur şartına ek olarak kefil istedi ve kefilin de memur olmasını istedi. Vatandaşlar memur şartından oldukça rahatsız bu gibi durumların da önüne geçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
VATANDAŞ’TAN GAZİTEM TALEBİ
Gün geçtikçe artan fiyatlardan rahatsız olan ve kiralara güç yetiremeyen vatandaşlar, Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası’ndan, kira fiyatlarına ve kayıt dışı emlak işi ile uğraşarak piyasada dengeyi değiştiren tüm emlakçıların denetlenmesini talep ediyor.

Editör: Haber Merkezi