Ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar, sürücü kursuna gelen zamlarla birlikte hüsrana uğradı. Yılbaşından sonra ehliyete tekrar zam geleceği iddiaları ehliyet almak isteyen sürücü adaylarını telaşa soktu. Yılbaşı zammından önce kurslara yazılarak ehliyet sahibi olmak isteyenler fiyatlar karşısında araba sürmekten vazgeçme noktasına geldiler.

‘TABAN FİYATLARI YILDA 2 KEZ YAPILMALI’

Yılın başından bu yana akaryakıt fiyatları başta olmak üzere girdi kalemlerin artması sürücü kurslarını kapanma noktasına getirdi. Mazotun litre fiyatının 25 TL’ye ulaşması araç giderlerinin ve kursiyer maliyetlerinin artmasına sebep oldu.
Şehir merkezinde 20 adet ilçeler ile birlikte toplamda 103 adet sürücü kursu işletmesinin hizmet verdiği Gaziantep’te sürücü kursları maliyetleri karşılamakta güçlük çekiyor.
Gaziantep’in merkezinde hizmet veren bir sürücü kursu işletmecisi, geçen yılın aralık ayında belirlenen taban fiyatının artık sürdürülebilir olmadığını belirtti.
Gaziantepli sürücü kursu işletmecileri, "Yılda bir sefer belirlenen taban fiyat uygulaması iki defa yapılmalı. Geçen aralık ayında bu fiyat belirlenirken yakıt giderleri 9 TL idi şimdi ise 25 TL oldu. Araç fiyatları ikiye katlandı. Asgari ücret 2 bin 825 TL’den 5 bin 500 TL oldu asgari ücrette yaşanan bu artış beraberinde önlenemeyen zamlar silsilesini de peşinden getirdi. Yakıta gelen zamlar, araba ve eğitmen giderlerimizi de arttırdı. Durum bunlarla sınırlı kalsa yine iyi işin içerisinde bir de işyeri kirası girdi, Gaziantep’teki gerek konut gerekse iş yeri kiraları hepimizi cinnet geçirme noktasına getirdi” ifadelerini kullandılar.

ARAÇ SİGORTA VE VERGİLERİ KURSLARI DAR BOĞAZA SOKTU

Araçların sigorta, muayene ve vergilerinin artması kurslarımızı ayakta tutmamızı zorlaştırıyor diyen işletmeciler, “Gaziantep’te yaklaşık 103 sürücü kursu bulunuyor ve bir önlem alınmazsa bu kurslarımızın çoğu kapanmayla karşı karşıya kalacak” diye konuştular.
Sürücü kursu giderleri 2021 Aralık ayından bu yana yüzde 300 arttığını dile getiren işletme sahipleri, “Kurumlarını devretmeyi bile düşünüyoruz. Sektörde sadece bir kursiyerin bize maliyeti bin 465 TL yılda bir kez belirlenen taban fiyatı artık bu giderleri karşılamıyor. Taban fiyatları 4 bin TL biz bu fiyatların üzerine kâr payı koyamıyoruz. Kâr payı koysak bile artan maliyetler kârımızı eritti ve zararına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu zor durumdan çıkmak için taban fiyatın en az 6 bin TL olmalı gerekli” şeklinde açıklamalarda bulundular.

SÜRÜCÜ ADAYLARI HÜSRANA UĞRADI!

Araba almanın hayal olduğu ekonomide araba sürmek de hayal oldu! Araç kullanmanın lüks olmaktan çıktığını ifade eden genç sürücü adayları pek çok iş için ehliyet sahibi olmanın avantaj olduğunu dile getirirken artan kurs fiyatları ve harç ücretlerinden dert yakındı.
Harç bedellerine tepki çeken sürücü adayları, “B sınıfı ehliyet fiyatlarının harç ücreti şu an bin 117 TL, Değerli kâğıt bedeli 280 TL, Vakıf payı 65 TL olmak üzere toplamda bin 462 TL’ye mal oluyor. Bu rakam aslında çok fazla, kurs fiyatları oldukça yüksek bir de harç bedelinin yüksek olmasını vatandaşın bütçesi kaldırmıyor. Ehliyet alan da ehliyeti verende zararda aslında. Araba sahibi olamayacağımız artık kesin, bari ehliyet sahibi olalım!” şeklinde yorumlarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi