Ticaret Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri ve Gaziantep Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen Tasarım Günleri 2019 ve 6. Makine Halısı Tasarım Yarışması Finali GAİB hizmet binasında düzenlenen törenle başladı. İki gün sürecek etkinlik kapsamında bir çok üniversiteden akademisyen halı konusunda çeşitli söyleşiler ve panellere katılacak.

HALI İHRACATINDA ÇİN’DEN SONRA DÜNYA İKİNCİSİYİZ

Türkiye’nin Çin’in ardından halı ihracatında 2,3 milyar dolarla ikinci ülke olduğuna dikkat çeken GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan “Türkiye yaklaşık 2,3 Milyar dolarlık halı ihracatı ile Çin’in ardından dünyada ikinci ülke konumunda yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerine üye olan firmalar olarak yapmış olduğumuz halı ihracatı ise 1,5 Milyar dolardır. Bu Türkiye halı ihracatının %66,5’ini oluşturmaktadır.Gaziantep’te, halı sektörü lokomotif bir sektördür. Sektörde 150’ye yakın üretici, 700’ü aşkın ihracatçı firmada doğrudan 25.000 kişi istihdam edilmektedir. Çok sayıda yan sanayi ve tedarikçi firmalarla birlikte dolaylı olarak 50 bin kişiye istihdam sağlamaktadır” dedi.

SEKTÖREL LİDERLİĞİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Başkan Kaplan konuşmasına “Uluslararası rekabet gücümüzü ve sektördeki lider pozisyonumuzu koruyabilmek ülkemiz ve şehrimizin ekonomisi adına çok önemlidir. Sektörümüzün en önemli ihtiyacı, şüphesiz insan kaynağıdır. Bu anlamda Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği olarak Lise, Üniversite ve Sanayi iş birliğinde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesine büyük önem veriyoruz. Hem meslek liseleri hem de Güzel Sanatlar Fakültesinde makine halısı ile ilgili bölümler açılması ve eğitim müfredatının sanayinin ihtiyaçlarına uyumlu hale getirilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üniversitemiz işbirliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaz aylarında, Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi mezunlarına yönelik vermiş olduğumuz “Bilgisayar Destekli Halı Tasarım Kursu”nu her sene tekrar etmek istiyoruz. Halı tasarımı ve desen uygulaması alanında insan kaynağı kapasitesini geliştirmek ve sektöre yeni tasarımcılar kazandırmak amacındayız. Sektörde halihazırda çalışan ve yeni istihdam edilecek tasarımcılar ve desinatörlerin sertifikalandırılması ve akredite edilmeleri için yönetimi sektörde yer alan tasarımcılardan oluşan bir Halı Tasarım Derneği kuruyoruz. Halı sektöründe nitelikli pazarlama elemanı ihtiyacına yönelik olarak Üniversitemiz iş birliğinde, Dış Ticaret Uzmanlığı eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca, dış ticarette yaşanan alacak problemlerini aşmak üzere bir yandan belgeye dayalı ticaretin usulleri ile ilgili bilgilendirmeler yapıyor diğer taraftan alacakların takibi amacıyla firmalarımız adına girişimlerde bulunuyoruz. Potansiyeli olan hedef ülkeler belirleyerek, öncelikle yerinde pazar araştırması yaparak firmalarımızı bilgilendirme, devamında ise heyet organizasyonları ile yeni pazarlar ve müşteriler kazanma amacıyla firmalarımıza yardımcı oluyoruz” dedi.

ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE SEKTÖRDE MİLLİLEŞME ÇABASINDAYIZ

Halı sektöründe bir çok alanda millileşme çabasın içerisinde olduklarını da vurgulayan Başkan Kaplan “Sektörün önemli girdileri olan yazılım ve yan sanayi ürünlerinin yerelde üretilmesi amacıyla Üniversite ile işbirliği içinde bir millileşme çalışması yürütüyoruz. Ortak tedarik, ortak üretim planlaması, ortak pazarlama yolu ile kaynakların daha verimli ve etkin kullanılabilmesini teminen firmalarımız arasında işbirliği yapıları geliştirmeye çalışıyoruz. Sektörümüzün ihracatının daha katma değerli hale gelebilmesi için bugün sahip olduğumuz kapasitenin daha da üzerine çıkmamız gerektiğini biliyoruz” dedi.

AKADEMİSYENLER MAKİNE HALISININ GELECEĞİ İÇİN GAZİANTEP’TE BULUŞTU

Yapılan konuşmaların ardından Tasarım Günleri 2019 etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından etkinliğe katılan akademisyenler halının önemi, halının geleceği, tarihten günümüze halı ve moda konusunda düzenlenen söyleşi ve panellere katılarak görüşlerini dile getirdiler. Etkinliklere Kastamoğlu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ruhi Konak, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Günseli Kato, Moda Tasarımcısı Fırat Neziroğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Uğurlu, Tasarım Direktörü Kunter Şekercioğlu, Yüksek Mimar Ceren Uğurluer, Decor Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Enes Karadayı, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Arda, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Atlıhan, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Soysal, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Servet Senem Uğurlu, Moda Tasarımcısı Hakan Akkaya ve Tüketici ve Tasarım Tanışmanı Phil Pond katılırken düzenlenen atölye çalışmalarında Ahmet Burak Gezer, Yeliz Keskin, Çiğdem Aküzüm ve Naime Yüksel Çalık’ta çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Tasarım Günlerinin yarın da devam edeceği ve 6. Makine Halısı Tasarım Yarışmasına katılarak finale kalan 20 halı arasından dereceye giren halı tasarımlarının jüri tarafından oylamasının ve ardından ödül töreninin gerçekleştirileceği de ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi