Sedefçilik,  uzun uğraşlar sonucu çıkan adeta bir müze gibi tarih kokuyor, hemen hemen her yerde kullanılan birer eşyalara dönüşüyor.  Baba mesleğini sürdüren Sedefkar Adem Bıyık, durumların hiç iyiye gitmediğini ve çırak yetiştiremediğini öne sürdü.

Gaziantep’te Kale girişinin önünde yer alan, atölyesinde mesleğini sürdüren Adem Bıyık, Gaziantep’i tanıtmaya sadece baklava ve kebap yetmez diyerek ekledi; “Çok güzel el emeği göz nuru el sanatlarımız var. Hemen hepsi ustalarından elinde çıkmış bu eserler yavaş yavaş değerini kaybediyor” ifadelerini kullandı.

ÇIRAK YETİŞMİYOR!

Gaziantep’in gösterişiyle göz dolduran ve ev eşyalarında kullanılan bu nadide eserler gün geçtikçe değerini kaybettiğini dile getiren Bıyık, “ Artık çırak yetiştiremiyoruz, gelirler giderleri karşılamıyor. Sanırım bizden sonra el sanatlarını yapan kalmayacak” ifadelerini öne sürdü.

Bıyık, “Turistler geliyor ilgi çok güzel ama çırak yetiştiremediğimizden dolayı yeni eserler çıkarmakta zorlanıyoruz” diye belirtti.

“BİR PROJEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Sedef gibi bir çok el sanatlarının bulunduğu kentte, sanatçıların durumunu anlatan Adem Bıyık şunu dile getirdi; “ Bu tür el sanatlarını öne çıkaran bir projeye ihtiyacımız var biz son nesilleriz, bizden sonrası bu meslekler kaybolmaya yüz tutmaya devam edecektir.”