Beyaz eşyada, çamaşır makinesi fiyatlarının son bir yılda yüzde 85,2 artışla 6 bin 529 TL’yi aştığı görülüyor. Aynı dönem aralığında bulaşık makinesi yüzde 104,5 artışla 6 bin 638 TL’yi aşarken, buzdolabı fiyatları ise yüzde 105,3 artışla 9 bin lirayı aştı. Geçen yıl 4 bin 300 TL olan buzdolabı fiyatı, bu yıl 9 bin 30 liraya yükselmiş oldu. Bunun dışında, elektrikli ev aletlerinin fiyatları son bir yılda yüzde 95 zamlanarak 1000 liraya dayanırken, fırın fiyatları ise yıllık yüzde 115 artarak 4 bin 400 lirayı aşmış durumda.

‘PANDEMİDEN ÖNCEKİ SATIŞLARI YAKALAYAMADIK’

Pandemi döneminde düğün sezonlarının kapanması sebebi ile çeyiz satışlarının yüzde 50 düştüğünü dile getiren Mehmet Nur Çiçek, pandemiden önce satışların çok güzel ilerlediğini şuan ise aynı ivmeden yola devam etmeye çalıştıklarını söyledi. Çiçek, yaptığı açıklamada: “Sabırla bekliyoruz başka alternatifimiz yok. Esnaflarımız, dostlarımız hepimiz kan ağlıyoruz ama yapacak bir şey yok alım gücü çok düştü. Ekonominin düzelmesinin zor olduğu bir dönemdeyiz” dedi.

 “SÜREKLİ BİR İNDİRİME İHTİYACIMIZ VAR!”

Öz Tüketim Vergisi (ÖTV)  ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi ile alışverişte hareketlilik olacağını vurgulayan Çiçek, “Söz konusu vergilerde bir indirim olması dâhilinde gelişecek kaynaşma yaraya bir nebze merhem olabilir. KDV ve ÖTV indirimleri satışları yüzde 25 etkiliyor bu değer de çok büyük bir rakama tekabül ediyor. Gelen zamlardan dolayı yüzde 50 gerileme var. Vergi teşvikleri yeterli değil KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi gerekli yüzde 26’lik bir rakamdan bahsediyoruz. KDV ve ÖTV’ye süreklilik arz edecek bir indirim gelmeli, halk tedirgin bir an önce tedbir alınmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

ALIM GÜCÜ ARTMALI VERGİLER AZALMALI

Döviz kurunun yükselmesi ile alım gücünün azaldığını ifade eden Mehmet Nur Çiçek, “Faizler şuanda yükseldi millet faize yönelmeye başladı. Dövizin artması beyaz eşya alışverişini olumsuz yönde etkiledi, borçlarımızı bile tahsil edemiyoruz. Taksit sayısını 10 aydan 12-18 aya çıkardık fakat fark eden bir şey olmuyor” dedi.

Müşterilerinin önceden sıklıkla beyaz eşya aldığını belirten Çiçek, şimdi mağazaya gelen müşteri sayısının bir elin parmağını geçmeyecek sayıda olduğunu ve alım gücünün artması gerektiğini söyledi.

Çiçek, hibe istemediğini fakat bazı vergilerden en azından enflasyon rakamlarının normale dönmesi süresince muaf olunması gerektiğini dile getirerek, esnafın zorlu süreçleri arkada bıraktığı dönemi göremeden kepenk kapatmasından endişe ettiğini ifade etti.

RAKAMLAR EVLİLİKTEN SOĞUTUYOR!

Evlilik alışverişi yaparken evdeki hesabın çarşıya uymadığını belirten yeni evlenecek çiftler, “Gelinlik, düğün masrafları, mobilya, beyaz eşya derken ciddi bir rakam genç çiftlerin karşısına dağ gibi çıkıyor. Beyaz eşya ve mobilya taksit ile alınabiliyor. Ancak taksitleri üst üste koyduğunuzda yeni hayata atılan gençler için ödenemeyecek rakamlar ortaya çıkıyor. Evlilik harcamaları insanları evlilikten soğutacak seviyede. Arkadaşlarımıza bu harcamaları görünce evliliği aklınızdan bile geçirmeyin diyoruz” yorumlarında bulundular.

Editör: Haber Merkezi