Günümüzde esnaf olmanın sıkıntıları bir taraftan, Petshop işletmecisi olmanın da zorlukları ikiye katladığını dile getiren Tuncay Kürüz, sektöre dair yaşanan sıkıntıları anlattı.

“SİPARİŞ ÜZERİNE HAYVANLARI GETİRİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kararıyla birlikte, hayvanların üretim ve satışını düzenleyen kanunda ‘süs hayvanı' ibaresi yönetmelikten kaldırıldı buna ek olarak 14 Temmuz itibariyle Petshoplarda kedi ve köpek türlerinin satışı ise katalogdan yapılmaya başladı. Yapılan düzenleme ile Petshopların mağduriyeti ikiye katlandı.

Petshop işletmecisi Tuncay Kürüz, “Kedi ve Köpek satışlarının katalog üzerinden gerçekleştirilmesi satışları olumsuz etkiledi. İşlerimiz neredeyse yarı yarıya düştü diyebilirim. Müşterilerimiz genellikle buraya ailesiyle, çocuklarıyla birlikte geliyorlardı. Kediyi görüyorlardı, onun oyun oynamasına, neşesine tanık oluyorlardı alacakları yoksa bile fikir değiştirerek kediyi sahipleniyorlardı. Şimdi öyle değil katalogdan müşteriye sahiplendirme yapmaya çalışıyoruz ancak etkili olmuyor. Müşteri görmek, bakmak istiyor, resmen sipariş üzerine hayvanları getiriyoruz” dedi.

“İNSANLAR HAYVAN BESLEMEKTEN VAZGEÇİYORLAR”

Dükkân kirasının yanı sıra evcil hayvan ürünlerine gelen zamların da etkisini yaşadıklarını dile getiren Kürüz, “Kedi, köpek satmanın haricinde, burada o hayvanların eşyalarını satıyorsun, tuvaletini, mamasını, kumunu… Kedi ve köpek satışının iş yerlerinde yasaklanması bu satışları da tabii ki etkiledi. Ancak bundan daha mühimi petshoplar için mama ve malzemelere gelen zamlar! Özellikle mamalarda aşırı bir yükselme var ve bu yükselme hâlâ da devam ediyor, dur durak bilmiyor. Tabi ister istemez bu durum bizleri etkilediği gibi tüketiciyi de etkiliyor. Örneğin, evcil hayvan besleyen vatandaş zamlardan önce kaliteli mama ile besleme yapıyorsa şu anda daha düşük kaliteli mamalara geçiş yapıyorlar. Bu durumunda hayvanlar için riskleri var, birden yapılan mama değişikliğinde hayvan onu yemeyebilir, birden yemekten kesilebilir veyahut da ishal olabilir. Bunların yanı sıra maliyetli olmaya başladı diye maalesef evcil hayvanını sokağa bırakan kişilerin sayısı da çoğaldı, insanlar hayvan beslemekten vazgeçiyorlar” ifadelerini kullandı.

“PETROLDE MAMANIN NE İŞİ VAR!”

Tuncay Kürüz, evcil hayvanların beslenmesinden, barınmasına, bakım malzemelerine kadar gelen zamların satışlarını etkilemesinden çok zincirli marketlerin, petrollerin ve bazı internet satış sitelerinin, petshop kazançlarını zarara soktuğunu dile getirdi.

Kürüz, “Petrolde, kedi köpek mamasının ne işi var? İnternet satışlarının zararı zaten yetip artıyor, yani insanlar genel olarak internet alışverişini ve marketleri petshopa tercih ediyorlar. Benim toptancıdan aldığım fiyata marketler satış yapıyor hem de ölü fiyatına! Onlar yapabilirler, zincirli marketlerin bu konuda tuzu kuru! Mamayı satamaz elinde kalır ancak bisküvi satar, deterjan satar, başka şeyler satar ancak ben yapamam çünkü ben market gibi çok çeşitli şeyler satmıyorum, yani zararımı karşılayabileceğim başka bir satış türüm yok. Hayvan alım satımında da mama ve bakım ürünlerinin ticareti de resmen karaborsa da sürünüyor. Kaçak üretimin önüne geçmek neredeyse artık mümkün değil. Sosyal medya üzerinden bile hayvan ticareti yapan var. Bu gibi durumlarla mücadele etmekten bıktık” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Editör: Haber Merkezi