Gaziantep’te kira artışları günden güne vatandaşları zora sokuyor. Yüksek kiraları kabul etmek zorunda kalan vatandaşlar sonuçlarını da razı gelmek zorunda kalıyor. ‘Yüksek kiraları kabul eden kiracılar ödeme yapmazsa, ne olur’ sorusu sıkça karşımıza geliyor diyen Tekin Yıldırım şunları ifade etti;  “Hukuki süreçleri hatırlattık ama asıl derdimiz olayın mali tarafı. Ortalama gelir düzeyleri ile talep edilen kiralar hayatın gerçekliğine aykırı. Arzdaki azalış, ev fiyatlarındaki artış” gibi bazı gelişmeler yaşadık. Bu gelişmeler kira artışlarının bir anda artmasına neden oldu. Bundan kaynaklı ev sahiplerinin ciddi bir kriz ile karşı karşıya kalabileceğini buradan bildirmek isterim.”

ÖDEYEMEME KRİZİ KAPIDA

Tekin Yıldırım, “Kiraların makul bir seviyede durulması şarttır. Bu kendiliğinden piyasa koşulları ile mi olur yoksa yasal düzenleme ile mi olur bilmiyorum. Bildiğim şu, bu hızla giderse yakında bir ödeyememe kriziyle karşı karşıya kalırız. Gelin şimdi ne demek istediğimi biraz açayım diye ifade ederek şunları aktardı; Kira artışı makul bir düzeyde durulmazsa, yüksek kiraları kabul edenlerin bir süre sonra bu kiraları ödememe sorunu ile karşılaşabiliriz. Ev bulamadığı için ya da piyasa koşulları nedeniyle ödeyebileceğinden çok daha fazla bir aylık kiraya razı olup ev kiralayan pek çok kiracının ileride ekonomik olarak zorlanacağına dikkat çekmek istiyorum” diye vurguladı.

MALİYETLERİN AZALMASI VE ÜRETİMİN ARTMASI ŞART!

Yıldırım, “Ev sahibi kiracı davalarında inanılmaz bir artış söz konusu Ocak 2023’e süre veriliyor ve ev sahipleri çok pişman.’ O gün karlı gibi görünen kiralamalar bugün büyük mağduriyetlere yol açıyor. Demem o ki... Kısacası maliyetlerin azalması ve üretimin artması şart! Azı karar, çoğu zarar. Kâğıt üstündeki fahiş kiranın ev sahiplerine hiçbir faydası yok. Önemli olan tahsilatta sorun yaşamayacağınız kadar, piyasa koşullarına uygun kirayı veren kiracıları tercih etmeniz gerekir” diye söyledi.

İKİNCİ KEZ DÖNÜŞÜM KREDİSİ GELDİ

Artan inşaat maliyetleri ve gelen talepler üzerine kentsel dönüşüm kredilerinde düzenlemeye gidildi diyen Yıldırım şunları söyledi; “Evi dönüşüme girecek vatandaşlara verilecek kredilerde üst limit ve faiz desteği bu yıl ikinci kez arttı. Yani Güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya, dönüşüm kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya çıktı. Faiz desteği de 400 baz puandan 600 baz puana yükseltildi” diye konuştu.

Devletimiz Vatandaştan gelen talepleri göz önünde bulundurarak ikinci adımı attı diye ifade eden Yıldırım; “Nedir bu adımlar konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya yükseltildi. İşyeri edinme kredisi ise 250 bin lira oldu. Evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya çıktı” diye açıkladı.

FAİZ DESTEĞİ DE ARTTI

Kredi limitlerinin yanında devletin verdiği faiz desteği de arttı diyen Yıldırım şu ifadeleri de aktardı; “Güçlendirme ve konut yapım ve edinme kredilerinde faiz oranı (yıllık) 400 baz puandan 600 baz puana, işyeri yapım ve edinme kredileri ise 300 baz puandan 450 baz puana yükseltildi. Böylece Bakanlığın faiz desteği oranı güçlendirme ve konut kredilerine aylık 0.50 puan, işyeri kredilerine ise aylık 0.38 puana çıktı. Yani vatandaş aylık yüzde 1.5 oranlı dönüşüm kredi kullanıldığında, bunun yüzde 0.50’sini bakanlık karşılayacak.”

Yıldırım, “Faiz destekli konut kredileri için vade en çok 10 yıl, işyeri kredilerinde ise 7 yıl olarak uygulanacak. Kredi alanlar, ödemelerini eşit taksitli ödeyebildiği gibi 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem de sunulacak. Tüm bu olanlar kentsel dönüşüm adı altında yapılan eskiye göre bir nebze olsun iyi çalışmalardır. Örneğin Geçmişte bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 2 milyon liraydı, düzenleme ile 3 milyon liraya çıkarıldı ve Riskli yapılar yenilenirken tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor diyerek şu ifadelerini vererek bitirdi; Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor. Bunları göz önünde bulundurursak devletimizin bu konuda attığı iyi adımlar diyebiliriz.”

Editör: Haber Merkezi