Yalan haberle mücadele konusuna ilişkin düzenlemelerinde içerisinde bulunduğu teklifle; internet haber siteleri de süreli yayınlara dâhil edilecek. Haber siteleri üzerinde yapılan değişiklikler bunlarla sınırlı kalmayacak.

BASIN MENSUBU OLACAKLAR

Yeni yasa ile birlikte, internet haber sitelerinde çalışanlar da basın mensubu olacak. Yasaya dek internet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan yararlanamamaktaydı. Gazetecilere tanınan hak ve imtiyazlardan faydalanmak için sahip olunması gereken Basın Kartı yeni yasayla birlikte, şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına da verilebilecek. İlaveten yeni yasa ile künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak, bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

Ayrıca, Basın İlan Kurumu Kanunu’nun 45. maddesinden sonra gelmek üzere 45/A maddesi eklenerek, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılması ve internet haber sitelerinin bu şekilde desteklenmesi öngörülüyor.

HABER İÇERİKLERİ KORUNACAK

Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olacak.

Bir içerik için verilen kaldırma kararı ile de içeriğin her site ve platformdan kaldırılması için yeterli olacak. Kişilik hakkının zedelenmesi şikâyeti ile mahkemeye başvuru yapıp içeriğin kaldırılması talebinde bulunan ve talebi mahkemece kabul edilen kişiler artık diğer siteler için başvuru yaptığında mevcut karar bu adresler için de uygulanacak. Her site için ayrı karar çıkarılması gerekmeyecek.

YALAN HABER YAYMA SUÇU TANIMLANIYOR

TCK'ya eklenen yeni madde ile 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor. Bu suçun oluşması için 5 şart aranıyor aksi halde eylem "suç" olarak tanımlanmıyor.

Suçun oluşması için gereken 5 şart ise; Yayılan haber gerçek olmamalıdır, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile ilgili olmalıdır, halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşımalıdır, kamu barışını bozmaya elverişli olmalıdır, aleni (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilir) olmalıdır eylemleri, bu şartların tamamını oluşturan kimselere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

AYRIŞTIRILMIŞ HİZMET SAĞLANACAK

Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda "ayrıştırılmış hizmet❞ sunumunun sağlanması ile çocuk kullanıcıların internet ortamında ve sosyal medya mecralarında yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocuklar, maruz kalmamaları gereken görüntü, ses, yazı vb. içeriklere karşı korunacak. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek.

KIZILASLAN, “OLUMLU GELİŞMELER MEVCUT”

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın Yayın Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kızılaslan, Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ndaki değişiklikleri değerlendirdi.

İnternet haber sitelerinde çalışan gazetecilerin basın kartı alabilecek olmasını olumlu karşılayan Kızılaslan, “Bu durum, gazetecilerin sosyal hakları ve iş güvenceleri açısından önemli bir kazanım. İkinci olarak internet haber sitelerinin devlet ilanlarından yararlanmasına imkân tanınmaktadır ki bu da bu mecraların gelirlerinin artırılmasına önemli bir katkı. Diğer yandan her önüne gelenin gazete çıkaramayacak olması da bizler için güzel bir haber, mesleği gerçekten hakkı ile yapan Gazetecilerin önünü açacak bir durum. Yasada olumlu gelişmeler mevcut” açıklamalarına yer verdi.

EMEKTAR, “BİZLER İÇİN SEVİNDİRİCİ”

İnternet haber sitelerinin de yasalaşması gerektiği olgusuna katıldığını belirten Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı ve Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar, “Asıl mesleği Gazetecilik olan ve mesleğini hakkı ile yerine getiren Gazetecilerin aslında dört gözle beklediği bir yasa diyebiliriz. Sektördeki anlamsız kargaşa nihayet sona erecek, teyit edilmemiş bilgilerin haber olarak servis edilmeyecek olması mesleki etik dahilinde görevimiz ancak okunma ve tıklanma uğruna clickbait yapan çok sayıda haber sitesi var. Bütün bunların önüne geçebilecek bir yasanın oluşması bizler için sevindirici bir durum” değerlendirmelerinde bulundu. 

Editör: Haber Merkezi