Gaziantep İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanları bu sayının yetersiz olduğunu vurgulayarak ÇKS sistemine kayıt yaptırmayan çiftçileri sistem kaydı oluşturmaları için uyarıyor. Türkiye’de çiftçi sayısında son yıllarda düşüş olduğunu ve bu düşüşün devam ettiğini dile getiren Gaziantep Ziraat Odaları, “Çiftçi şartlardan dolayı tarlasına küstü, tarımı bırakan çiftçilerimizin sayısı her geçen gün artıyor diğer yandan ise Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının azalıyor” diyerek duruma dikkat çektiler.

2 MİLYON 127 BİNE DÜŞTÜ

2003’te 2 milyon 765 bin olan sisteme kayıtlı çiftçi sayısının 2020’de 2 milyon 127 bine düştü. Çiftçilerin tarımsal üretim faaliyetine devam ettikleri halde çeşitli nedenlerle ÇKS’ ye kayıt yaptıramadığını vurgulayan Ziraat odaları, “Çiftçilerimizin tarım yaptıkları alana yönelik başvurularını zamanında yapmalarının önemi yanında, tarım yapıldığı halde çeşitli gerekçelerle ÇKS kaydına engel teşkil eden sorunların da çözülmesi ve ÇKS kaydı yaptıramayan çiftçilerimizin kayıtlarının yapılması da önemli. ÇKS başvurusunu yapmayan üreticilerimiz yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamıyor. Ayrıca düşük faizli kredi kullanamıyor, TMO gibi kurumlara ürün veremiyor, devlet destekli tarım sigortasına başvuramıyor” bilgilerine yer verdi.

‘ERTELEMEDEN MUTLAKA YAPTIRILMALI’

Ülkede 2021 itibarıyla 23,44 milyon hektar alanın 15,16 milyon hektarı ÇKS’ye kayıtlı ancak ülkede 8,3 milyon hektar tarım arazisi kayıt altına alınamıyor.

Desteklemelerin yetersiz olduğunu dile getiren Başkanlar, “Girdi maliyetlerimiz çok yüksek ancak ÇKS ile bir nebze de olsa fayda sağlanıyor. Çiftçilerimize başvuruları ivedilikle hatırlatıyoruz. Kayıtlı olmayan alanların bir kısmında üretim devam etse de üretici destekten faydalanamıyor. Yıl içinde yaşanan herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi uygulamasında veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemelerde çiftçilerimizin mağdur olmamaları için ÇKS başvurularını ertelemeden mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz son başvuru gününü beklememeli, yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak odalarımızdan alacakları çiftçi belgesi ve diğer belgelerle Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurusunu yapmalıdır" ifadelerini kullandılar.

ÇKS BAŞVURU SÜRESİ 31 ARALIK'A ÇEKİLDİ

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: " Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı Çiftçi Kayıt Yönetmeliği'nde 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değişiklik yapmıştır. Yapılan değişiklikler: Ziraat Odalarından alınan Çiftçi Belgesi ilk başvuruya mahsus olacaktır. Önceki yıllarda ÇKS kaydı bulunanlardan Çiftçi belgesi istenmeyecektir. 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi güncellemelerine (yeni tapu ve kiralama olmamak kaydı ile) e-Devlet üzerinden yapabilecektir. Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru süresi 1 Eylül-31 Aralık arasında olup 4 ay sürecektir. Ürün değişiklikleri Şubat ayı içerisinde yapılabilecek. 5. Ürün beyan formunda sadece çiftçilerimizin imzası olacak. Muhtar ve aza imzası kaldırılmıştır. Geçmiş yıllarda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı olan çiftçilerimiz bir seferde bütün işlemleri tamamlayabilecektir.”

Editör: Haber Merkezi