Yerli kömüre gelen zamlardan dolayı ithal kömür fiyatlarının piyasada daha makul olduğunu aktaran Demir, sektörün çıkmazlarını değerlendirdi.

‘İTHAL KÖMÜR DAHA MAKUL!’

Tüm dünyada yaşanan enerji krizinden ve döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı esnafın büyük sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Demir "Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle oluşan enerji krizi ve döviz kurundaki artış sebebiyle zaten sıkıntılı bir dönemde olan esnafımızın satışları bayağı bir düştü. Kömür taban fiyatı yerli kömürlerde 4 bin TL’ydi, 1 hafta 10 gün önce yüzde 10 civarında zam yaptılar rakam 4 bin 300 TL’ye yükseldi. İthal kömürler de ise durum 6 bin TL civarında ona daha zam gelmedi. Kömürü dolarla aldığımız için ise yükselmeler otomatik devam ediyor. Dünya piyasasına göre hesaplarsak ithal kömür makul, yerli kömür çok pahalı. Yerli kömürü satalım, milli kömürümüz, yerli kömürcülere biraz önem verelim dedik geçen 2 senedir de bunu yaptık ama ne hikmetse yerli kömürde bir fırsatçılık başladı! Yerli kömürü bayağı pahalı satıyorlar” şeklinde konuştu.

KAÇAK- KORSAN KÖMÜR SATIŞLARINA DİKKAT!

Sosyal medya platformları üzerinden yapılan kömür satışlarına değinen Başkan Demir "Sosyal medya artık hayatın bir parçası haline geldi. Ancak vatandaşlarımız kömür gibi temel ihtiyaç kategorisinin dahi önüne geçmiş olan ürünü alırken çok dikkat etmeli. Odamız üyesi olmayan ve kalitesiz kömürü ithal kömür torbasında satmayı kendine alışkanlık edinmiş kişilerden kesinlikle uzak durmalı. Kalorisi düşük, kükürtü yüksek ucuz yerli kömürler var. Korsan kömürcüler, bu kömürleri ithal kömür torbalarına paketleyerek satıyorlar. Vatandaşın bu durumda hem zehirlenme tehlikesi var hem de cebinden parası boşa gitmiş olacak. Vatandaşımız bunlara dikkat edin” uyarılarında bulundu.

ODAYA KAYITLI ESNAF SATIŞININ GARANTİSİ BAŞKAN DEMİR

Esnafın satışını yaptığı ürünün garantili olduğunu, sorun yaşandığı durumda çözüm bulabileceklerini belirten Demir “Eğer vatandaşımız odamıza kayıtlı üyemizin gerçekleştirdiği satıştan dolayı mağdur olursa odamızı arasın. Biz yaşanan mağduriyeti giderebiliriz mesela bizim 2022 logolarımız var kömürünü onlardan aldığı zaman her şeyleri garanti altında, sorun çıkması dahilinde biz onu kendimiz bile değiştiririz. Vatandaş bizim esnafımızdan eğer bir kömürden şikayetçi olsun, parasını iade ederiz. Biz onu hiç ona söylemesine gerek yok. Bize söylesin biz yaparız bunu” diyerek vatandaşlara garanti verdi.

DEMİR, ‘BENİM ESNAFIM 15 BİN TL’LİK KİRALARI ÖDEYEMEZ’

Gaziantep Mahrukatçılar Sitesi içerisinde yer alan esnafların ağır kira yükü altında ezildiğini belirten Başkan Demir, Çok uzun bir zaman değil, yaklaşık 4-5 yıl önce senelik peşin olarak verdiğimiz kira bedelleri bugün bir aylık kira etmiyor. Esnafımız sitemizde işyeri bulmakta, bulsalar da kiralamakta çok büyük zorluklar yaşıyor” dedi.

Kışın kapıya dayanmasına rağmen kömürcü esnafının satışlarında herhangi bir hareketlenme olmadığını vurgulayan Demir, “Satışlarımızda bayağı bir azalma var, esnaflar olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Şirketlerimizle beraber şu anda odamıza kayıtlı yaklaşık 200 küsür esnafımız var, kira bedeli sebebiyle zor durumda olan esnaflarımızın ise odamızdan talebi yeni bir yer. Kömürcüler sitesinde 30-40 tane esnafın yeri var ise geri kalan 120-130 esnafın site içerisinde maalesef dükkânı yok. Kira fiyatları ise şu an 15 bin TL seviyelerinde ilerliyor, dükkân sahibi fırsatçılık yapıyor, esnaf ise yüksek rakamları karşılayamıyor. Küçük ölçekli de olsa fabrika çalıştıranlar bunları ödeyebilir ama benim esnafım 15 bin TL’lik kiraları ödeyemez” açıklamalarında bulundu. 

‘ASLINDA HİÇBİR ZAMAN KÖMÜRCÜLER SİTESİ OLMADI’

Kömürcüler Sitesi’nin aslında hiçbir zaman Kömürcüler Sitesi olmadığını belirten Demir, “Kömürcüler sitesi olarak gözüküyor olabilir ancak hiçbir zaman o niteliği taşımamış. Zamanında parsellenmiş ve o şekilde satılmış doğrudan esnafa verilmemiş. Birileri de burayı güzel güzel 3 dükkân 5 dükkân şeklinde satın almış, hâlâ ellerinde burada dükkanları olanlar var ve dükkanları bayağı yüksek miktarlara satıyorlar. Bizim kömür satışı gerçekleştirebilmek için Çevre Müdürlüğümüzün verdiği katı yakıt belgesine ihtiyacımız var. Bu belgeyi bulundurmayan kömürcü olamaz, belgeyi alabilmek içinse kişinin deposunun olması lazım. Kömürcüler sitesinde yer yok, esnafın belge için mecburen başka bir yerde depo kiralaması lazım ancak buna da maliyetler izin vermiyor.  Kömürcüler sitesi aslında sadece bir isim çünkü burada hurdacısından deterjancısına dondurmacısına kadar ne ararsanız var! En basitinden giriş çıkışların kontrol altında olması lazım ki kaçak kömür satışının da önüne geçilsin. Hava kirliliğini önlemek adına burada kontrol bile yapamıyoruz. Ekonomik olarak da esnafımızın 15 bin TL kira verme gibi bir imkânı yok! Bu sebeple kendimize ait yeni bir siteye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi