Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Osman Toprak GAGEV projesini sunduğu konuşmasında; “Projemiz İçişleri Bakanlığımızın bir projesi, bu proje kapsamında şehrimizdeki uyuşturucuyla mücadele etme amacıyla özellikle uyuşturucu kullanıldığı yönünde duyum alınmış olan mahallelerde psikologların aileleri bilgilendirme çalışmaları yapmasını hedefleniyor. Bu kapsamda çalıştırılacak olan psikologlara ödenecek olan maaşlar ile alakalı Büyükşehir Belediyemiz GAGEV’e  2 milyon TL nakdi yardım yapacak” ifadelerine yer verdi.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİNDEN İTİRAZ

Başkan Vekili Toprak’ın proje açıklamasından sonra CHP’li büyükşehir belediyesi meclis üyelerinden nakdi yardıma itiraz geldi.

CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç proje tanıtımından sonra söz alarak, “Bu projeye karşı değiliz fakat yasaya göre bilindiği üzere belediyeler, dernek ve vakıflara doğrudan bir parasal yardım yapamazlar. 6360 sayılı yasada 06.12.2012 tarihi itibariyle bunun uygulanamayacağını söylemiştir. 5093 sayılı Belediye kanunun diğer kuruluşlarla ilgili 75. maddesinin son fıkrasının maddesinde, 5018 sayılı yasağının yeniden yapılandırılması başlıklı 9. Maddesi ve 5253 sayılı kanunun 10. Maddesinde belediyeler için hüküm altına alınmıştır. 5216 sayılı kanunun belediyeler görev ve sorumlulukları başlıklı 7.maddesi, Büyükşehir Belediyesi Giderler başlıklı 5393 sayılı kanunun 60. maddesinde de hüküm altına almıştır. Bakın, nereden baksam bütün kanunlarda diyor ki dernek ve vakıflara parasal yardım yapamazsınız! Proje doğru fakat maddi yardım doğru değil. O yüzden bu projeye ret olarak bakıyoruz. Bu maddeler bizim uydurduğumuz maddeler değil. Bütün arkadaşlara zimmet çıkar, yazıktır, günahtır. Yani burada kamusal bir hizmet yapıyorlar” açıklamalarında bulundu.

‘SAYIŞTAY DENETİMİNDEN GEÇMİŞTİR’

CHP’li meclis üyesinin açıklamalarına istinaden bilgilendirme yapan Toprak, “5393 sayılı yasanın 75. maddesinin C bendi der ki; Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 07.06.2005 tarihli ve 5362 sayılı esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Diğer dediğimiz kısım yani GAGEV diğerine giriyor. Diğer dernek ve vakıflar ile gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekir. Mahallenin en büyük idare amiri valilik makamı bu projede valilik makamının onayıyla yani GAGEV ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanacak protokol, valiliğin onayıyla imzalanıyor. Birincisi bu ikincisi gerek bu yapılacak olan 2 milyonluk yardım gerekse de bundan önceki yapılmış olan yardımlarda bizim sorumluluğumuz Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğu gönderilmiş olan paranın amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının araştırılması bizim arkadaşlarımız da tamamı, yani meclis üyelerimiz burada sorumluluğu bulunmamakta. Sonrasındaki ilgili dairenin bu yazıyı gönderen dairenin sorumluluğunda, gönderilmiş olan paranın amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının denetimi ve ilgili ödemelerin dekontlarını toplanması, bunun tamamını zaten ilgili daire başkanlığını yapmaktadır. Bu konuyla alakalı herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır. GAGEV ile yapılmış olan iş birliği protokollerinin tamamı bundan önceki dönemde sayıştay denetiminden geçmiştir bunu özellikle belirtmek istiyorum” cümlelerine yer vererek projenin belediye desteklemesine uygun olduğunu ifade etti.

Gaziantep Geliştirme Vakfı (GAGEV)’e 2 milyon TL nakdi yardım yapılması kararı 2 çekimser oya karşılık oy çokluğuyla kabul edilmiştir.

Editör: Haber Merkezi