Avrasya-Arap-Afrika bölgesinde yer alan Türkiye, deprem kuşağındaki ülkelerden biri. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağında bulunan ülkemize geçtiğimiz 33 yılda 824 yer sarsıntısı kaydedildi. 2020’de gerçekleşen ve büyüklüğü 4 ve üzerinde olan deprem sayısı da 322. Ülkemiz, 6 ve 7 Şubat 2023 tarihlerinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremden etkilenen iller; Kahrarmanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Sivas, Hatay, Adana, Kilis illeri. Bu illerdeki ilk hasar tespit verilerine göre en ağır hasarı alan yerler; Gaziantep Nurdağı, Adıyaman merkez, Kahramanmaraş Pazarcık, Dulkadiroğlu, Elbistan ilçeleri ve Hatay ili.

DSÖ’nün “asrın felaketi” olarak açıkladığı depremde, Gaziantep kent merkezi, İslahiye, Nurdağı ve Nizip ilçeleri ile kırsal mahalleler ciddi hasar aldı. Binlerde insanın evini ve canını kaybettiği bu iki büyük depremin Gaziantep’te de büyük tahribata yol açtı. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden en çok etkilenen şehirlerden olan Gaziantep'te deprem sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerince hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaları sonucunda 11 bin 922 binadaki 27 bin 987 bağımsız birimin ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. Hasar tespit çalışmalarına dair son veriler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, depremin ilk gününde itibaren Gaziantep’te toplam 130 bin 331 binadaki 487 bin 814 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışmaları sonucunda 11 bin 922 binadaki 27 bin 987 bağımsız birimin acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu belirlendi.

71 bin 694 binada 252 bin 147 bağımsız birim hasarsız

Ayrıca 3 bin 803 binada bulunan 14 bin 552 bağımsız birimin orta hasarlı, 25 bin 187 binadaki 150 bin 472 bağımsız birimin az hasarlı, 71 bin 694 binada bulunan 252 bin 147 bağımsız birimin de hasarsız olduğu tespit edildi.
Güvenli konutlar inşa edilecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını resmî sosyal medya hesabından hasar tespit çalışmalarıyla ilgili açıklama yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Hasar tespit çalışmalarımız 7 bin 100 personelle sürüyor. 387 bin 346 bina incelendi. Şu ana kadarki tespitlerimize göre acil yıkılması gereken 50 bin 576 bina var. 279 bina 655 bina az hasarlı veya hasarsız. Acil yıkılması gerekenleri hızla yıkıp güvenli konutlar inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te 50 kişiye mezar olan bina

Kahramanmaraş merkezli ilk depremde yıkılan ve 50 kişiye mezar olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki bir binanın kolonlarının kesildiği iddia edildi. Nurdağı ilçesi Yavuz Selim Mahallesi Gaziler Caddesi üzerinde yer alan 7 katlı İsmet Coşkun Apartmanı’nın kesilen kolonlar nedeniyle yıkılan binada 5 yakınını kaybeden Ahmet Yitmez isimli vatandaş; “Bu binada yaşayan 73 kişiden 50’si hayatını kaybetti. Benim ailem de ikinci katta yaşıyordu. Kayınbabam, baldızım ve 3 çocuğu burada hayatını kaybetti. Bu bina ile ilgili 2 kolonun kesildiği bize söylendi. Bina sahiplerine sorduk bu iddiayı ama yok dediler. Binanın altında spor salonu varmış ve bu salon için kolon kesilmiş. En kısa zamanda bu işin soruşturulmasını ve varsa sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Benim burada 5 tane canım gitti. Bu binada ölenler arasında polis, asker, öğretmen, işçi, yani her kesimden vatandaşımız vardı. Bu işin peşini bırakmasınlar, üstünü kapatmasınlar” diye konuştu.

Söz konusu binada kolon kesildiği iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Gaziantep’te 30 yıllık 14 bina 835 kişiye mezar oldu

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerde büyük hasar alan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde Atatürk Mahallesi’nde yan yana bulunan ve depremde yıkılan 30 yıllık 14 bina, 835 kişiye mezar oldu. Bloklar halindeki yıkılan Müge ile Serap apartmanları, 1993 yılında 6 katlı olarak inşa edilmişti. 14 bina 835 kişiye mezar oldu. Toplamda 845 kişinin yaşadığı binalardan 3’ü çocuk toplam 10 kişi canlı olarak kurtarıldı. Müge ve Serap apartmanlarının 10 metre yanında bulunan ve 25 yıllık Hacı Ali Öztürk Cami ve minaresi de depremde yerle bir oldu. Namaz vakti olmaması nedeniyle cami enkazında kalan olmadığı belirtildi.
Depremde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yeni yapılacak konutların fay hatlarının uzağında inşa edilmeleri ve yerinde kalacak binaların bilimsel çalışmalarla ihya edilmesi gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyoruz. Her 4 veya 5 yılda bir büyük depremlerin yaşandığı ülkemizde artık tek bir canımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadı.