Birlik Başkanı Türkman konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “ Gaziantep’te şu anda küçük aile işletmelerinden litresini 7,50 TL’den toplamış olduğumuz 1 litre soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını yüzde 20 arttırarak 15 Ekim’den itibaren 9 TL’ye çıkarıyoruz. Üreticiye net ödenecek tutar 9 TL olup, bu rakama nakliye ve 50 kuruşluk devlet desteği dahil değildir. Devlet desteği ve nakliye bedeli de eklendiğinde bu rakam 10 TL’nin üzerine çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE BİR RAKAM’

Türkman, üreticiye ödenecek litre başına belirlenen rakama ilişkin, “Bu rakam ise bugün itibariyle Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamdır. Birliğimizin süt topladığı işletme büyüklükleri 1 ile 25 baş arasındaki hayvancılık işletmeleri yani duruma en küçük aile işletmeleri olduğu dikkatiyle bakılırsa fiyatın daha da anlamlı hale geldiğini düşünüyoruz. Bu fiyatla damızlık inek kesiminin bir miktar da olsa azalacağını ve süt üretiminin artmasına katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Yeni fiyatın üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ULUSAL SÜT KONSEYİ 8,50 TL DEDİ

14 Ekim 2022 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere Ulusal Süt Konseyi Çiğ Süt Tavsiye Fiyatına ise, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün üreticinin eline litre başına net 8,50 TL geçecek olmasına oy çokluğu ile karar verdi. Konseyden yapılan açıklamanın detayında, “Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir” cümlelerine de yer verildi.

Editör: Haber Merkezi