26 Nolu Sağlık Ocağı’nda görev yapan Aile Hekimi S. Sofuoğlu Sakınç’ın annesi A. Sofuoğlu’nu sigortalı temizlik işçisi olarak göstermesi büyük bir skandala imza attı.

Gazi Mahallesi Karacaoğlan Caddesi’nde bulunan 26 Nolu Sağlık Ocağı’nda yaşanan usulsüzlük vatandaşların sağlık ocağına olan güvenini sarstı. Elde ettiğimiz bilgilere göre, sağlık ocağında uzun süredir aile hekimi olarak görev yapan S. Sofuoğlu Sakınç, 5 Mayıs aile hekimi kura çekiminde yapılan hekimlerin görev yerinin değişmesini fırsat bilerek usulsüzlüğe davetiye çıkardı. Sağlık ocağında görev yapan bir doktorun görev yerinin değişmesini fırsat bilen Sakınç, atanan yeni doktor gelmeden annesi A. Sofuoğlu’nu hademe kadrosuna alarak sigortalı işçi olarak göstermeye başladı. Göreve gelen yeni doktorun usulsüzlüğü fark etmemesi için ise anne Sofuoğlu’nun giriş çıkış kaydı karar defterine geçirilmedi.

ANNESİNİN YERİNE GÜNDELİKÇİ TUTTU

Aile hekimi olarak hizmet veren Sakınç’ın yolsuzluk girişimi ise burada sonlanmıyor. Sigortalı hademe olarak gösterilen anne A. Sofuoğlu’nun sigortadan yatan prim ve maaşı aldığı fakat buna rağmen sağlık ocağına bir kez bile gelmediği de öğrenildi. Kamera kayıtları ile ASM’ ye gelmediği tespit edilen anne Sofuoğlu’nun yerine atılan imzaların ise sahte olduğu bildirildi. Kadroya alınan anne temizliğe gelmediği için hekim Sakınç, annesi yerine gündelikçi temizlik görevlisi tutarak onları da sigortasız çalıştırmaya devam etti. ‘Gündelikçi’ olarak ve sigortasız çalıştırılan temizlik görevlisinin ise 200 TL karşılığında sağlık ocağına hizmet verdiği gelen ihbarlar arasında yer aldı.

Sigorta usulsüzlük iddialarının duyulmaya başlaması üzerine aile hekimi Sakınç, 5 Mayıs itibari ile sigortasını başlattığı annesinin 20 Temmuz günü çıkışını aldı. Ancak ‘Arızalı’ ibaresi yazılı engelli tuvaletinde bulunan görevli imza kâğıdı Sakınç’ın delilleri yok etmede sınıfta kaldığını ortaya koydu.

HEM ADLİ SUÇ HEM İDARİ SUÇ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun maddeleri uyarınca, kurum tarafından denetim ile tespit edilmesi sonucunda her bir sigortalı için asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası kesilmekte iken Aile Hekimi S. Sofuoğlu Sakınç’ın teşebbüs ettiği olay evrakta sahtecilik suçu sayılarak da adli soruşturma gerektirir.

Ayriyeten Sakınç’ın annesi yerine tuttuğu gündelik temizliğe gelen sigortasız görevliler için sigorta ile alakalı kanunlar gereğince, biçilen ceza ise aylığı her bir sigortalı için 2 katı tutarında idari para cezasıdır.

AİLE HEKİMİ EVLADA HADEME ANNE!

Sağlık Ocağı’nda yaşanan güven sarsan skandalın ardından hastalar ve durumu duyan vatandaşlar, “Nasıl bir evlat kendi annesini çalıştığı kuruma temizlikçi olarak reva görür, kâğıt üzerinde halkı ve devleti dolandırdıkları buradan aşikâr. Eğer gerçekten doktorun annesi evladının iş yerinde temizlik yapıyorsa o evlada da doktorluğuna da yazıklar olsun” şeklinde tepki yağdırdılar.

İddialara cevap hakkı doğması sebebi ile görüşme sağlamak istediğimiz Aile Hekimi Doktoru S. Sofuoğlu Sakınç, yönelttiğimiz iddiaları yanıtsız bırakarak görüşme sağlamak istemedi.  

Editör: Haber Merkezi