Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, suyun Gaziantep için önemine değinerek tarih boyunca suyu yönetenin bilgiyi de yönettiğini belirtti.

“Medeniyet kodlarımızda suyun önemini gösteren çok önemli detaylar var” diyen Şahin, göreve geldikleri günden bugüne kadar suyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatarak şunları kaydetti: “3 master planımızı aynı anda yaptığımız için OECD'nin şampiyon şehirler kategorisine davet edildik. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman 15 günlük suyumuz kalmıştı. 15 gün içerisinde yağmur yağmazsa şehrin suyu bitiyor dedikleri bir şehri yönetmek zorunda kaldık. Bir empati yapın. Beni ve ailemi bir düşünün. O yüzden eğer bizim arkadaşlarımızın kurumsal kapasitesi buna uygun olmasaydı, proje yapma kapasitesi bunun uygun olmasaydı, işi ehline vermeseydik, bütün ekip bu alanda yetişmiş en iyi arkadaşlarımız olmasaydı bu şehrin suyu yoktu. Bu kadar açık ve net bir şekilde size ifade etmek istiyorum.”

Şahin, suyun önemine dikkati çekerek kentin 50 yıllık su sorununu çözen, Türkiye’nin içme suyu alanındaki Melen’den sonra en büyük 2’nci projesi olan Düzbağ Projesi’ni ve bu projenin kent ekonomisine kattığı avantajlardan bahsetti. 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Profesör Doktor Mehmet İshak Yüce, kongre ile ilgili teknik bilgiler vererek, kongrenin öneminden de bahseden bir konuşma yaptı: “Kongrede en son aldığım rakam 118 bildiri sunulacak ve tartışılacak. Hidrolojik süreçlerin anlaşılması veyahut modellemesine yönelik teknik sunumların yanı sıra suya dair mevzuatla ilgili teknik olmayan konuları da dinleme imkânımız olacak. Mevcut su kaynaklarının gelecek kuşaklara arınabilmesi ancak hidrolojik çalışmaları ve bu çalışmaların sonucu olacak analizler, modelleme ve değerlendirmelerin doğru, tutarlı, gerçekçi bir biçimde yürütülmesiyle mümkündür. Türkiye'nin hidrolojik çalışan öğretim üyelerinin ve DSİ Genel Müdürlüğü başta olmak üzere meteoroloji genel müdürlüğü ve su yönetimi genel müdürlüğü düzenlemiş olduğumuz bu kongreye ciddi bir önem atfetmekte ve düzenli bir şekilde her kongreye katılmaktadır.”

GAÜN Rektör Yardımcısı Ayşe Balat ise açılıştaki konuşmasında hidroloji biliminin öneminden bahsederek kongreden duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Hidroloji disiplinler arası bir bilim. Su kaynaklarının planlaması, yönetimine yönelik temel oluşturacak girdiler. Siz değerli akademisyenler ve sahada çalışanları yakın iş birliğiyle belirlenecek. O nedenle bu kongrelerin topluma, yetkililere çok önemli mesajlar verdiğini, önemli girdiler sağladığını ve yararlı olduğunu kesinlikle düşünüyorum kongre düzenleme ekibini başta Mehmet İshak Yücel Hoca olmak üzere yürekten kutluyorum. Ve Gaziantep Üniversitesi olarak böylesine önemli bir kongreye ev sahibi ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Kongreye katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin hanımefendiye ve onun nezdinde çok değerli çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış törenin ardından GAÜN Rektör Yardımcısı Ayşe Balat ve Hidroloji Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Profesör Doktor Mehmet İshak Yüce Başkan Şahin’e günün önemine ithafen bir plaket takdim etti.

Editör: Haber Merkezi