Şube Başkanı Doç. Dr. Mustafa Mete’nin takdim konuşmasıyla başlayan konferansta iki ülke arasındaki güncel sorunları ve bunların getirdiği riskleri ele alan Soysal, “konunun iki ülkenin tekil özelliklerinin ötesinde kuramsal ve kavramsal bir çerçeve içerisinde tartışılması gerektiğini” belirtti.

Her iki ülkenin de Avrupa’nın çeperinde yarı-çevre birer ülke olarak Avro-Atlantik siyasi, iktisadi ve güvenlik yapılarına bağlanmış durumda olduğuna dikkat çeken Soysal, iki ülke arasındaki çekişmeli durumun silahlanma yarışını beraberinde getirdiğinden, sıcak çatışmaya dönüşmediği sürece Avro-Atlantik emperyalizminin işine geldiğini de öne sürdü.

 Sanayisizleşme sürecinin yarattığı sorunlarla boğuşan Yunanistan’ın borç girdabına sürüklenerek deniz altı kaynaklarını Avrupa sermayesine ipotek etmiş bulunduğunu belirten Soysal, Türkiye’nin ise ABD açısından gözden düştüğünü ve sıcak çatışma tuzağına düşmesi halinde başka sorunlarla birlikte tüm olan bitenin “günah keçisi” ilan edilme riskiyle ve Rusya’nın Ukrayna’da karşılaştığı durumdan daha ağırlarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarılarında bulundu.

Konferans soru-cevap kısmıyla devam ettikten sonra teşekkür ve plaket takdimi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi