Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Hastalarımız, mesleğimiz ve daha sağlıklı bir toplum için, eczanelerinde hizmet sunan meslektaşlarımızla, kamuda, ilaç sanayinde, ecza depolarında görev yapan meslektaşlarımızla, akademisyen meslektaşlarımızla, eczacılık fakültelerinde okuyan öğrencilerimizle, eczane çalışanlarımızla, bizlere destek veren diğer sağlık meslek örgütleri ve derneklerimizle ve halkımızla birlikte ‘Büyük Eczacı Mitingi'nde’ eczanelerdeki ekonomik çıkmaza, kamu eczacılarının hak kayıplarına, ilaç yokluklarına, eczacıların yok sayılmasına, kontrolsüz açılan fakültelere, ilaç fiyat farklarına dur diyeceğiz” dedi.

‘KAMU ECZACILARI İÇİN ADALET’

Kamu eczacılarının 2021 yılında 756 milyon 186 bin 81 adet ilacı hastanelerde yatan hastalara ulaştırdıklarını aktaran Eczacılar Odası Başkanı Mehmet İrfan Demirci, “Hastanede, toplum sağlığı merkezinde, sağlık müdürlüğünde, üniversitede, sosyal güvenlik kurumunda, kısacası ilacın olduğu her yerde eczacılar vardır. Eczacılar ilaç hazırlamada, stok yönetimi ve sipariş kontrolünde, kemoterapi ve radyoterapide, TPN, tıbbi sarf yönetimi ve acilde eczacılar vardır. Eczacılar sağlık hizmetinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Biz hep birlikte kamuda eczacı var diyoruz. Eczacının aldığı 5 yıllık bilimsel eğitim ve sunduğu hizmetin karşılığı verilmelidir. Unutulmamalıdır ki kamu eczacısı ilaç alanında uzman stratejik personeldir. Sağlık hizmetine 7 gün 24 saat kesintisiz katkı sunan kamu eczacılarının görev tanımı yapılmalı ve çalışma koşulları iyileştirilmeli, özlük hakları aldıkları eğitime yaraşır hale getirilmeli, mesleki itibarları iade edilmelidir. Açlık sınırında yaşayan kamu eczacı emekleri için gerekli düzenleme yapılmalıdır” diyerek kamu eczacıları için adalet istedi.

‘MESLEK HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Hakkımız olanı alanlarda isteyeceğiz diyen Demirci, “Mesleğini yapamayan işsiz eczacılar, hak ettiklerini alamayan kamu eczacıları, ‘eczanem açık kalsın’ diyen eczacılar için Ankara’ya gidiyoruz” dedi.

Eczacıların Ankara’da buluşma sebeplerinden bahseden Demirci, “Yanlış bir bilgi yayılıyor ‘Eczacıların kar hadleri yüzde 28’e yükseltildi daha ne istiyorlar’ diyorlar ancak öyle değil. Bu sistemde fiyat arttıkça, karlılık düşer, eczacı enflasyon ve ilaç fiyat artışıyla azalan ve eczaneyi tüketen azalan karlılık sistemin değişmesini istiyor. Tek sorunumuz eczane değil, başka dertlerimizde var, Mesleğini yapamayan işsiz eczacılar buna neden olan gereksinimin çok üstündeki fakülteler ve kontenjan fazlalığı, kamu eczacılarının hak ettikleri değerin çok gerisinde mesleklerini yapmaları bu ve daha fazla nedenden dolayı ‘Dur’ demek için Ankara’dayız. Hastalarımıza ilaç yok demek istemiyoruz, hastalarımızdan ilaç fiyat farkı ve muayene ücreti almak istemiyoruz. İlaç fiyatı değişikliğine bağlı bir eczacı karlılığı değil meslek hakkımızı istiyoruz” açıklamalarına yer vererek eczacıların sorunlarını anlattı.