Gaziantep’te tarımsal içgücünün ve üretimin önemli bir bölümünü oluşturan kadınlarımıza şehir tarafından sonsuz desteklemeler sağlanıyor. Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kadın çiftçiler için özel bir anlam ifade eden günde, tarımsal destekleme ve kadına yönelik yapılan faaliyetlerden bahsetti.

İLK KEZ GAZİANTEPLİ KADIN ÇİFTÇİLER TARAFINDAN YETİŞTİRİLDİ

Karayılan, yapılan faaliyetler kapsamında kadın çiftçilerin Moringa projesinden bahsederek: “Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Tarım Bakanlığı’na hazırlanmış ve sunmuş olduğumuz ‘Mucize Bitki Moringanın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması’ projesi ile ilk kez kadın çiftçilerimiz tarafından moringa bitkisi yetiştirildi. Kadın çiftçilerimizle Moringastronomi Mutfağı ve Makarna Üretim Atölyesi projemiz GAP Bölge Kalkınma idaresince desteklendi. Proje ile Moringa bitkisi Türkiye’de ilk defa ilimizde üretildi. Proje ile Gaziantep’in ilk kadın kooperatifi MORİNGANTEP kuruldu akabinde Moringa bitkisini işleyerek katma değere dönüştüren MORİNGA Evi açıldı. Kadın çiftçilerimiz aldıkları girişimcilik eğitimleri ile ürün yelpazelerini genişlettiler. Kadın çiftçilerimiz ürettikleri ‘Moringalı’ makarna ‘HOŞOLA’ ile ihracata kapı araladılar. Her zaman dediğimiz gibi üreten kadınlar hayata can katar, toprağa can katar, toprağı bereketlendirir. Bereketli toprakların içerisinde çok güzel programlar hazırlamaya devam ediyoruz. Dünya Kadın Çiftçiler günümüz kutlu olsun” dedi. 

MORİNGANIN KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

Antioksidan değeri, vitamin ve mineral içeriği çok yüksek bir bitki olan Moringa, Türkiye’de sadece Gaziantep’te yetiştiriliyor. Moringa bitkisi, kuru ve yaş yaprak olarak salata çeşitlerinde, börekte, bitki çayında, yoğurtta ve çorbada kullanılabilen, kullanım alanı çok geniş bir ürün. Özellikle sağlık sektöründe üretilen birçok ilacın hammaddesi olarak da kullanılan Moringa adlı bitkiye olan talep ise her geçen gün artıyor.

Editör: Haber Merkezi