Yaşanan sağanak yağışla şehirdeki bazı noktalarda kitlenmeler yaşanırken caddelerde de küçük seller meydana geldi. Sonbaharın göz kırpmaya başladığı yağış ise akıllara Gaziantep’in kışa hazır olup olmadığı sorusunu getirdi. Prof. Dr. Halil Karahan, iklim değişikliğinin etkilerine yönelik verdiği seminerde merak edilenleri yanıtladı.

Yağışın ardından sosyal medyada paylaşımlarda bulunan Gazi şehirli vatandaşlar, yağmurun ne derece olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin katını şehirde tıkanıklık yaşanılan bölgelerin kaydını alarak gösterdi.

SONBAHAR YAĞMURU ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Gaziantep'te hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle birlikte sağanak yağışlar aniden etkili olmuştu. Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar, ıslanmamak için sığınacak yer ararken, kentteki araç trafiği de yağıştan olumsuz etkilendiği görüldü.

Geçen günlerde yağmurun sağanak şeklinde yağması trafik sıkışıklıklarının seller karşısında olumsuz etkilendiği görüldü. Yaşanan küresel iklim değişikliği bu kışın yağmurdan ziyade kar ve dolu yağışlarında ne gibi sonuçlar gözleneceğine dair merak uyandırıyor. Prof. Dr. Halil Karahan, iklim değişikliğinin etkilerine yönelik verdiği seminerde merak edilenleri yanıtladı.

KARAHAN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DEĞİNDİ

Prof. Dr. Halil Karahan, iklim değişikliklerinin dünyada ve ülkemizde etkilerinden bahsederek, yeşil alanların azalmasını, kentlerin beton yığını haline gelmesini ve yeraltı sularının azalmasını anlattı.

İklim değişikliğinin geleceğimizi tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Halil Karahan “Küresel bir kriz haline gelen iklim değişikliği ve bu değişikliğin geçmişte, günümüzde ve gelecekte çevre dengesi üzerinde yarattığı riskler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Halil Karahan, iklim değişikliğine bağlı etkiler (sıcaklık artışı, kuraklık, deniz seviyesinde değişimler, yangınlar, sel, taşkın vb.) için alınması gereken tedbirleri işaret etti.

KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM ŞART!

Karahan, “İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, düşük karbonlu ekonomiye küresel düzeyde geçilmesi hususu, insanların yaşam biçimlerini, üretim ve imalat yöntemlerini değiştirecek köklü bir dönüşüm öngörmektedir. Bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmaları salt bir çevre sorunu olarak algılanmamalıdır” diye ifade etti.

ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Karahan, “ İklim değişikliği küresel bir çevre sorunu olsa da günlük hayatımızda bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek iklim değişikliğini önleme konusunda olumlu yönde katkı sağlayabiliriz. Ayrıca bu sayede enerji ve para tasarrufu yaparken bir yandan da küresel ısınmayla mücadele edebiliriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi