Yalan haberle mücadele konusuna ilişkin düzenlemelerinde içerisinde bulunduğu teklifle; internet haber siteleri de süreli yayınlara dâhil edildi. Haber siteleri üzerinde yapılan değişiklikler bunlarla sınırlı kalmadı.

HABER İÇERİKLERİ KORUNACAK

Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olacak.

Bir içerik için verilen kaldırma kararı ile de içeriğin her site ve platformdan kaldırılması için yeterli olacak. Kişilik hakkının zedelenmesi şikâyeti ile mahkemeye başvuru yapıp içeriğin kaldırılması talebinde bulunan ve talebi mahkemece kabul edilen kişiler artık diğer siteler için başvuru yaptığında mevcut karar bu adresler için de uygulanacak. Her site için ayrı karar çıkarılması gerekmeyecek.

YALAN HABER SUÇ SAYILACAK 

TCK'ya eklenen yeni madde ile 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor. Bu suçun oluşması için 5 şart aranıyor aksi halde eylem "suç" olarak tanımlanmıyor.

Suçun oluşması için gereken 5 şart ise; Yayılan haber gerçek olmamalıdır, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığı ile ilgili olmalıdır, halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşımalıdır, kamu barışını bozmaya elverişli olmalıdır, aleni (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilir) olmalıdır eylemleri, bu şartların tamamını oluşturan kimselere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

ÇOCUKLAR İÇİN AYRIŞTIRICI HİZMET

Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda "ayrıştırılmış hizmet❞ sunumunun sağlanması ile çocuk kullanıcıların internet ortamında ve sosyal medya mecralarında yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocuklar, maruz kalmamaları gereken görüntü, ses, yazı vb. içeriklere karşı korunacak. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek.

EMEKTAR, “BİZLER İÇİN SEVİNDİRİCİ”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı ve Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar, Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ndaki değişiklikleri değerlendirdi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı ve Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar, “İnternet haber sitelerinin de yasalaşması gerektiği olgusuna hep katılıyordum çünkü medya inanılmaz hızlı enformasyon akışı sağlanan bir mecra, bunun kontrol alına alınarak bir yaptırıma tabii tutulması gerekiyordu. Yeni yasa ile birlikte artık yalan haber kalmayacak, tık peşinde koşan gazeteciler ortadan kalkacak. Sektördeki anlamsız kargaşa nihayet sona erecek” değerlendirmelerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi