Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Esnaf Destek Paketi bilgilendirme toplantısında gazetecilerin son günlerde bir Esnaf kefalet kooperatifinin bir başka kişilere satıldığı yönündeki iddialarına karşın sert tepki göstererek Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin yasalar nezdinde asla satışının mümkün olmadığını, satış ile devir gibi bir işlemin de suç olduğunu vurguladı. Yılmaz açıklamasında Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin seçimle üyeler nezdinde seçildiğini, “Genel Kurul”da kim yüksek oy alırsa onun yönetime geldiğini ifade ederek seçimle gelen bir organizasyonun satış ile ilgisinin olmadığını dünya âlem bilmektedir” dedi.

‘ESNAFIN ÖNÜ AÇILACAK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Esnafa 100 milyar liralık kredi kampanyasını başlatıyoruz ‘açıklaması üzerine Gaziantep Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ömer Yılmaz, esnaf destek paketi hakkında bilgiler vererek, esnafın önü açacak

uygulamalardan bahsetti.  

100 milyar krediden ve borç ertelemeden toplamda 1,3 milyon esnafın yararlanacağı ve en önemlisi de borcu olduğu için kredi alamayan esnafın önü açılacaktır diye belirten Başkan Yılmaz, “6 ay sıfır faiz, sonra yüzde 4 faizle, 36 ayda yani 3 yılda borcunu ödeme imkânı bulacak, rahatlayacak. Önceki esnaf paketinden 1,3 milyon esnaf yararlanmıştı” diye anlattı.

DESTEK PAKETİ ESNAFA MERHEM OLACAK

Piyasa kredi faizi 9.5, esnaf paketinde ise 2 puan aşağıdan, yüzde 75 faizle kredi verilecek. Limitler ise 350 binden 500 bine yükseltildi diye ifadelerini sunan Başkan Yılmaz, şunları söyledi; “1.3 milyon esnaf krediden yararlanacak, fakat ev araba almak için değil, raflarını, yenilemek için bu krediyi kullanacak. 500 bin konut, 250 bin arsa, 50 bin iş yeri kazandırma amacını taşıyan " İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası'nda iş yeri sahibi olmak isteyenlere de imkân sağlanıyor. Son dönemde konut, kira ve emlak fiyatlarındaki dengesiz yükselişlere karşı bu destek paketi esnafımın bir dükkân mülkiyetine kavuşmasına yol açacak.”

EKONOMİMİZE 2 MİLYON TL GİRECEK

Proje kapsamındaki 50 bin iş yerinin ilk etabının inşasına başta ilimiz olmak üzere 28 ilimizde 10 bin iş yerinin temelini atılacak diye anlatan Başkan Yılmaz, “Büyüklükleri 50 ile 200 metrekare arasında değişen bu iş yerleri 350 bin liradan başlayan fiyat, 2 bin 633 liradan başlayan taksit ve 10 yıla varan vadeyle esnaflarımıza sunulacak. Sadece bu iş yerlerinin istihdama katkısının 100 bini bulması bekleniyor. İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası'nın ülkemizde yol açacağı ekonomik hareketlilik 2 milyon liraya ulaşacak” diye aktardı.

KREDİ KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ

Başkan Yılmaz, “Hükümetimizle destek paketinde Esnafımız Halkbank vasıtasıyla 60 ay vade ile ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık bir kredi kampanyası başlatıyoruz. Kredi üst limitleri 350 bin liradan 500 bin liraya, iş yeri edindirme ve taşıt kredisi limitlerini de 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltiliyor” dedi.

HER ZAMAN ESNAFIMIZIN YANINDA OLUCAĞIZ

Genç girişimcilerimizin sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltirken, yaş sınırını da 30'dan 35'e çıkartılıyor diye belirten Başkan Yılmaz şunları da ekledi; “Halkbank'tan kredi kullanıp da takip ediyor düşen esnaflarımıza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkânı sağlanıyor. Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği olarak esnaf destek paketinde ne yapılması gerekiyorsa esnafımızın yanında her zaman olacağız.”

KOOPERATİFLER HİSSEDARLAR TARAFINDAN OLUŞTURULMAKTA SEÇİM İLE YÖNETİM ŞEKİLLENMEKTEDİR

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde bir yerel basında Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifinin birinin satışının yapıldığı her ne kadar ifade edilse bile, kooperatifler hissedarlar tarafından oluşturulmakta ve seçim ile yönetim şekillenmektedir diyen Başkan Yılmaz; “Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Örnek Ana sözleşmesinin "Ortaklık Şartları" başlıklı 10. maddesinde; ESKKK'ya ortaklık için müracaat edenler ile mevcut ortaklarda aranan nitelik ve şartlar düzenlenmiştir” diye kaydetti.

Başkan Yılmaz, “Esnaf ve sanatkâr niteliğini haiz ve ilgili esnaf-sanatkâr odasına kayıtlı, aynı zamanda başka bir ESKKK ortağı olmayan, iş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde yer alan esnaf ve sanatkârlar yazılı olarak başvurdukları kooperatifin yönetim kurulunca verilecek kararla kooperatife ortak olabilmektedir” dedi.

Uygulamada, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri; küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın finansman kuruluşundan kredi kullanabilmeleri için kredilere karşılık Bankaya kefalet vermekte ve kredi kuruluşuna garanti sağlanmaktadır” diye ifade eden Başkan Yılmaz, “Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ise, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulur ve faaliyet gösterir. Kamuoyunu yanıltıcı bilgiler mesnetsizdir, hem de suçtur. Esnaf kefalet kooperatiflerimizin de hiçbir kimseye satılması mümkün değildir. Yalan ve yanıltıcı bilgi ile yayın yapan kuruluşlar hakkında dava açacağımızı ifade eder saygılar sunarım” ifadelerini sunarak sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi