Ses dalgaları kullanılarak yapılan böbrek ve idrar kanalında bulunan taşı parçalara ayırarak, böbrek içinde kalan ufak parçaların hastanın idrar yolundan normal yollarda atılmasını sağlayan tedavi Gaziantep’te yalnızca 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde gerçekleştiriliyor.

ESWL’DE GAZİANTEP’TE Kİ TEK KAMU HASTANESİ!

Sağlıkta yenilikçi bir bakış açısı ile hastalarına en iyi hizmeti vermeyi amaçlayan 25 Aralık Devlet Hastanesi, ESWL (taş kırma) yöntemini uygulayan Gaziantep’te ki tek kamu hastanesi!

ESWL tedavisini anlatan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Selim Bülent Cansunar, “Taş kırmada gerçekleştirilen teknolojik bir işlem. ESWL, ameliyatsız, kansız, bıçaksız bir şekilde hastanın vücuduna ciddi bir müdahale de bulunmadan, sadece teknolojik cihaz marifetiyle gerçekleştirilen bir taş kırma işlemi. İşlem şu anda kamuda sadece bu hastanede mevcut! Günübirlik yatışla gerçekleştirilen bu işlemde hasta 12 saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu ediliyor. ESWL işlemi cerrahi bir müdahale değil, hastayı sosyal hayatından veya günlük hayatından alıkoymuyor. 15 Mayıs’tan itibaren erişkin hastalarımıza bu işlemi uyguluyoruz. Bugün itibariyle ile 4 yaşında ve 10 yaşında, 2 hastamıza 2 böbrek taşı hastasına ses dalgasıyla taş kırma işlemi uygulandı” şeklinde konuştu.

SGK KAPSAMINDA ÖDENİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi kapsamında 3 seans tedaviye yönelik çalışma yapıldığını aktaran Cansunar, “Taş, 3 seansta kırılmazsa hastaları daha ileri teknolojik tedaviye daha sonrasında cerrahi kapalı veya açık ameliyatlara yönlendiriyoruz. Bu yöntemin olumlu tarafı hastayı günlük hayatından alı koymadan, vücuduna herhangi bir kesici veya benzeri bir girişim yapmadan tamamen dışarıdan son teknolojik sistemde taş kırma işlemi yapılması, hastanın günlük hayatında çok büyük bir kaygı olmaması” dedi.

GAZİANTEP BÖBREK TAŞINDA ENDEMİK BİR BÖLGE

Bugün itibariyle artık çocuk hastaların tedavisine de başlandığını dile getiren Cansunar, “Üniversite hastanemiz ve diğer kamu hastanemizle gerekli iletişime geçtik, onlar da hastaların bize yönlendirecekler. Bölgemiz özellikle endemik taş bölgelerinden biri, bunun sebepleri içerisinde genetik yatkınlık, az sıvı tüketimi, aşırı protein tüketimi gibi etkenler taş oluşumunu arttıran şeyler arasında yer alıyor. ESWL’nin (taş kırma) uygulama şeklinde özellikle çocuklarda hareketi engelleyecek kadar hafif bir anestezi işlemi yapılıyor, onun dışında ise farklı bir işlem uygulanmıyor. Taş tedavisi için civar şehirlerden gelen hastalarımız dahi oluyor, Hastalarımız ESWL tedavisine güvenebilirler” açıklamalarına yer verdi.

Editör: Haber Merkezi