Doktor Operatör Hayri Meriç, 1940'lı ve 1950'li yıllarda memleketin birçok hastanesinde görev yaptı. Kars, Trabzon ve Eskişehir'de askeri doktor olarak başladığı mesleğini Gaziantep Memleket Hastanesi'nde Başhekim olarak devam ettirdi. Anadolu hastanelerinde yaşadıklarını ise kaleme aldı.

Mutlu Meriç’in hazırladığı ve editörlüğünü yaptığı ‘Gaziantep’te Bir Doktor’ kitabını Aslı Emektar’a hediye eden Konsey Başkanı Bayrak, esere ilişkin açıklamasında, “1948 yılında Gaziantep Memleket Hastanesi’ne tayin olan Operatör Doktor Hayri Meriç, Başhekimlik görevi sırasında yaptığı hizmetleri ve hastanenin tarihçesi ile ilgili kayıtlarını çok güzel tutmuş, günümüze kadar aktarılmasını sağlamıştır. Dr. Hayri Meriç anılarında sadece hekimlik ve sağlıkla ilgili konuları değil Gaziantep'in ulaşım, eğitim, yargı, hapishane ve haberleşme ile ilgili durum ve sorunlarını da dile getirmiştir. Dr. Hayri Meriç'in kızı Sayın Mutlu Meriç Öndeş ve eşi Osman Necdet Öndeş Gaziantep Memleket Hastanesi ile ilgili tüm belgeleri bana gönderdiler, belgelerin Gaziantep Kent Konseyi ve Kent Arşivi’ne bağışladıklarını belirttiler. Kendilerine Gaziantep'in sağlık tarihi ne olan katkılarından dolayı çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

DR. SAMET BAYRAK ESERİ TANITTI

Bayrak, “Bu belgeler de 1949 ve 1950-1953 yılları arasındaki hastanenin fiziki durumu, tarihçesi, görev yapan hekim, ebe-hemşire, diğer çalışan personeller, hastaneye alınan malzemeler, yapılan tamiratlar ile tüm tıbbi uygulamaların çok güzel bir biçimde kayıt altına alındığını görmekteyiz. Özellikle 1949-1954 yılları arasındaki yapılan cerrahi müdahalelerin, o zamanın koşullarına göre çok büyük ve önemli girişimler olduğunu anlıyoruz. Gaziantep Memleket Hastanesi’nde röntgen doktoru olmadığı hal de ihtisası sırasında röntgen sertifikası alan dahiliye doktorlarının grafi çektiklerini, hastanede diş hekimi olmadığından kulak burun boğaz doktorunun diş polikliniğinde çalıştığını ve bu suretle hastalara ne büyük hizmetlerde bulunulduğunu öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

‘YAZILANLAR GÜNCELLİĞİNİ HALA KORUYOR’

Dr. Hayri Meriç anılarının ‘Nelerle karşılaştık’ bölümünde yazdıklarının bugün hala güncelliğini koruduğunu dile getiren Bayrak, “‘Nelerle karşılaştık’ bölümünün dikkatlice okunmasını özellikle rica ederim. Sözlerimi Dr. Hayri Meriç'in şu sözleri ile bitirmek istiyorum: Bizler de haksız ve aleyhimize olan sözleri, haksever ve kadir bilen halkımızın kalp den gelen hayırlı duaları ile telafi ettiğimizi görerek teselli buluyoruz. İnşallah yakın bir gelecekte de devletin elini uzatarak hastanemizi ihya edeceği ve belki de yeniden tesis edeceği bir çağdaş hastanenin Antep'in ve Anteplilerin çoktan hak etmiş oldukları bir Numune Hastanesi'nin yapılacağı mesut günlere kavuşur, fakir hal kın acılarına daha geniş yardımlar yapmak imkanına kavuşarak, he pimiz seviniriz. Allah o mesut günleri yaklaştırsın derim" açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi