Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in yayımladığı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Ağustos 2022 raporunda, Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 1,25, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,81 artış gerçekleştiği gözlendi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 90,40, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 142,28 artış gerçekleşti.

YILLIKTA 7 ALT GRUP DAHA DÜŞÜK, 4 ALT GRUP DAHA YÜKSEK!

TÜİK’in yayımladığı verilerde, yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 36,20 ile veteriner harcamaları ve yüzde 62,97 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 234,48 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 184,77 ile enerji ve yağlar oldu.

AYLIKTA 3 ALT GRUP DAHA DÜŞÜK, 8 ALT GRUP DAHA YÜKSEK!

TÜİK verilerinin açıklanan aylık veri rakamlarına göre, aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,00 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 1,59 ile hayvan yemi oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 9,62 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 6,47 ile malzemeler oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 5,01 ile enerji ve yağlar oldu.

‘MAZOT 7 LİRAYDI ŞU AN 28 LİRA!’

Sahada aktif bir şekilde çalışma sürdürdüklerini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Çolak, “Gözlemlerimize göre rekolteler düşüyor, kalitede bir azalma söz konusu olamaz ancak ürün azlığı yaşıyoruz. Ürün az olduğundan dolayı bu ister istemez fiyatlarına da artışa neden oluyor. Çünkü çiftçinin almış olduğu, harcamış olduğunu ödemiyor. Girdi maliyetlerinin tamamı çok pahalı! Geçen yıl gübreyi 3 buçuk 4 liradan alıyorduk bugünse 14, 15 liradan alıyoruz. Geçen sene bu mevsimde mazot 7 liraydı şu an 28 lira! İşçilikti, ekipmandı bunların hepsi birer maliyet bırakalım da çiftçinin de ürünü biraz para etsin. Bereketli bir hasat dönemi geçirelim rekoltemiz yüksek olsun fiyatlarımız uygun olsun bizler de isterdik, vatandaşı ve tüketiciyi düşünmek zorundayız ancak ne yazık ki hasatlarımız buruk geçti” açıklamalarında bulundu.

‘ÇİFTÇİ BORÇ ÖDÜYOR’

Mazot ve gübre desteklemesi kapsamında çiftçilerin hesaplarına yatan ödemelerin aslında şu an da ihtiyaç halini aldığını ifade eden Çolak, “Biz ne hikmetse ödemeleri genellikle geçen senenin ödemesini önümüzdeki sene şeklinde alıyoruz. O da bizim hiçbir şekilde hiçbir masrafımıza yetmiyor.  Cebimize girse de üretime, çiftçiye, girdi maliyetlerine bir katkısı olmuyor. Çünkü hesaba aktarılana kadar ki geçen süreçte çiftçi borç alıyor ve aldığı desteklemede borcu ödemiş oluyor, desteklemeler borçların faizine dahi yetmiyor diyebiliriz. Devletimizin bu duruma el atarak bir çözüm getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi