Programda gerçekleştirdiği konuşmanın ‘Cumhuriyet’ kadar özgür olmasını istediğini ve bu yüzden herhangi bir konuşma metni hazırlamadığını dile getiren GAGİKAD Başkanı Doktor Beril Leylek, “Spontane ve yürekten bir konuşma gerçekleştirmek istedim. Öncelikle hepiniz çok güzelsiniz, bayram kadar cumhuriyet kadar güzelsiniz. Gaziantep’in bu kadar başarılı ve güzel yüzlerini bir araya getirmekten dolayı çok mutlu çok onurluyuz” dedi.

GAGİKAD’IN RENKLERİ MİSYON TAŞIYOR!

‘Kadın Cumhuriyettir’ sempozyumuna konuşmacı olarak katılan STK’lara, dernek ve meslek odası başkanlarına teşekkür eden GAGİKAD Başkanı Dr. Beril Leylek, kadın temsilcilerin fedakarlıklarına dikkat çekerek organizasyonun mimarında kadınların varlığı olduğunu söyledi.

GAGİKAD olarak 2023 yılında 15. senelerine gireceklerini dile getiren Leylek, “Pandemi döneminde yeniden bir doğuş gerçekleştirerek 40 arkadaşımla birlikte derneğimizin fikrini ve ana mekanizmasını korumak üzere kadınlar adına ne yapabiliriz düşüncesi ile yola koyulduk. Bizlere o çıkış zamanlarımızda ‘Aynı renk giyinen kadınlar’ dediler ancak bizler için aynı renk giyinmenin ayrı bir misyonu var, bu misyon her defasında bir konunun altını çizmek ve dikkat çekmek adına yaptığımız bir nevi gösterim şekli! Bugün ise Cumhuriyetimiz için hepimiz kırmızı beyaz giyerek kendimizi ifade etmek istedik” dedi.

Leylek, GAGİKAD’ın yeniden doğuş zamanlarında mor giysiler giydiklerini ancak bu renkteki giysileri ise kendilerine yakıştırmadıklarını ‘Gözü moraran kadınları değil de’ daha açık sadakati temsil eden lavantayı tercih ederek çiçek olarak seçtiklerini ve kadınlar olarak birbirlerine daha sadakatli olacaklarına vurgu yaptıklarını aktardı.

GAGİKAD KADINLARIYLA BAŞARDILAR

‘Kadın kadının kurdudur’ lafı yerine ‘Kadın kadının yurdudur’ anlayışını benimsemeyi istediklerini ifade eden Leylek, “Derneğimizi oluştururken de bu felsefe ile yola çıktık. Hep birlikte dedik ki, ‘Bizler egolarımızı evde bırakacağız, akıllarımızı zekamızı ve sağ duyumuzu cebimize alarak derneğe geleceğiz ve bu durumu da elimizden geldiğince korumaya çalışacağız.’ Birçok organizasyon yaptık ama bunlardan bizim için, canımızı acıtanlardan birisi de yazın gerçekleşen yangın felaketiydi; 45 kadın olarak cebinden ve tamamen kendi iş ilişkileri ile 45 bin TL’lik yardım götürdük ve bizzat kendi ellerimizle dağıttık, kamyonun üzerine çıkarak, elimizden geldiğince oradaki insanların yaralarına merhem olmaya çalıştık. Birçok STK gibi bu şehirde hepimiz elimiz yettiğince bir yerlerden tutmaya çalışıyoruz. Şunu savundum; biz bir yardım derneği değiliz, biz kadınlara destek ve kadınların sosyal hayatta iş hayatında daha etkin, daha yüksek şekilde var olması için çaba harcayan, bunlar için sempozyumlar ve etkinlikler düzenleyen bir derneğiz, ama buna rağmen vicdanımız el vermedi. Bize başvuran ve yüzde 70 oranında sevgi evindeki çocukların var olduğu, okuduğu bir lisemize kütüphane yaptık ve sizi şimdi onurla söylüyorum, sadece 1 lira harcadık. Bütün her şeyi geri dönüşümle ve GAGİKAD kadınlarıyla, mimarlarımızla Zergün Özaslan ile yaptık” şeklinde konuştu.

‘DERNEK ÇATISINDA HİÇBİR SİYASETİMİZ YOKTUR’

GAGİKAD olarak yaptıkları faaliyetleri aktaran Başkan Beril Leylek, “Bu şehre sahip çıkan birçok derneğimiz gibi biz 100. yılımıza sahip çıkalım dedik. 100 iş kadınıyla 100. yılımızda Gazi şehrimizden yola çıkarak Gazi Mustafa Kemal’in huzuruna çıktık” diyerek Cumhuriyetin kadınlarının etkinliğini hatırlattı.

GAGİKAD derneğinin ve tüm kadınların siyasetin üzerinde olduğunu söyleyen Leylek, “Biz tüm siyasetlere; kadın haklarını, kadının bakış açısını, kadının çalışma hayatındaki yerini temsil eden tüm düşüncelerin yanındayız. O yüzden her ne kadar GAGİKAD’ın içinde de siyasi kimliklerimiz olsa da GAGİKAD bünyesinde, dernek çatısında hiçbir siyasetimiz yoktur. Bizim yüreğimizde bizim gönlümüzde olan kadının olması gerektiği yeri savunmaktan öte değildir” ifadelerine yer verdi.

‘KADIN CUMHURİYETTİR, CUMHURİYET DE KADIN’

Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Teymur, ‘Kadın Cumhuriyettir’ adlı sempozyumda gerçekleştirdiği konuşmada, “Cumhuriyetimizin yıldönümünü kutlamak ve cumhuriyetin biz Türk kadınına tanıdığı haklarla nasıl var olma mücadelesinde olduğumuz gerçeği ile bir aradayız. Kadınlar tarih boyunca, kutsal ve sembol bir varlık olarak görülmüşlerdir. Kadının kutsal ve korunması gereken ve erkeği temsil eden bir sembol olması konumuyla toplumsal yaşamda bu yönde baskı görmüştür. Bu ilişki içinde, yöneten konumunda olan erkek, kadının ne olması ve olmaması hususunda karar veren güç olmuştur. Kadınlar, hep erkeklerin kararlarıyla yaşamış, toplumsal baskıya göz yummuş, erkeğin hizmetinde olduğunu genetik mirasına kodlamıştır. Bu ise kadını zamanla öğrenilmiş bir çaresizliğe sürüklemiştir. Cumhuriyetle birlikte tüm bunlar tamamen değişti. Bu yüzden ‘Kadın Cumhuriyettir, Cumhuriyette Kadın!” açıklamalarında bulundu.

TEYMUR, ‘YOLUMUZDA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YÜRÜYORUZ’

Açıklamasında, Marilyn Monroe’nun ‘Bir kadına doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir’ sözlerine yer veren Teymur, “Biz Türk kadınları olarak 83 kadın şehidimizin ışığında en doğru ayakkabıyı giydik ve yolumuzda güçlü bir şekilde yürüyoruz. Güçlü kadınlar; içemeyeceğini, bardağına, yapamayacağını diline, sevemeyeceğini gönlüne koymazmış. Şahadet içkisini bardağımızda, marşımız dilimizde, Şanlı Türk bayrağımızı gönlümüzde taşıyoruz. Kadın cumhuriyettir, başarıdır, akıldır, zekadır! Başarılı bir cumhuriyet kadını, başkalarının ona fırlattığı tuğlalarla sağlam bir temel oluşturabilen kişidir” diye konuştu.

SEMPOZYUMDA KONUŞTULAR!

Program Koordinatörlüğünü Melis Sökücü’nün yaptığı sempozyumda, GAGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Beril Özlem Leylek, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, Gaziantep Üniversitesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Tuba Başkonuş, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melike Yüksel, TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Özçal Tezel, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasemin Zer, Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serap Çelikel, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, TÜKD Başkanı Müge Tezel, Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği Başkanı Ceren Uğurluer, Şahinbey Lions Klübü Başkanı Şebnem Oral, TÜ Mezunlar Derneği Başkanı Dr. Şafak Hengirmen Tercan, KADEM Başkanı Sabiha Doğan, TOBB KGK Başkanı Ayşen Ahi, Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Teymur, TOG Vakfı Sosyal Komite’sinden Pınar Erdem, GAİMED Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Petek konuşma yaptı.

Editör: Haber Merkezi