Seminerden önce açılış konuşması yapan Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özseven iş gücünün varlığının çok önemli olduğunu ifade ederek deflasyon ortamının stagflasyona dönüştüğü bu dönemde İş Kur’un olması, özellikle piyasayı canlandırmak için devletin verdiği bu teşviklerin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Özseven konuşmasında şu ifadelere yer verdi;  “ İŞKUR, Iş gücü bunlar bizim için çok önemli. Özellikle daralma yaşayan ekonomimizde son zamanlarda bütün dünyada daralma yaşanırken ülkemizde de enflasyon ortamı resesyona yol açıyor, resesyon daha da dibe yapışan üretim azlığına fiyat akışlarına neden oluyor. Aslına bakarsanız çok deflasyon ortamı diyemiyoruz. Stagflasyon var. Deflasyon hem durgunluk, hem işsizliği getirir.

Enflasyon fiyat artışlarını getirir. İkisinin bir arada görüldüğü daha tehlikeli bir durum yaşıyoruz. Hem teoriye göre devlet muhtaç surette satın alma gücünü yükseltmeli, hem üretimin yükselebilmesi için talebi canlandırmalı ve talebi canlandırırken de gerekirse makro politikalarla işçi tutup oturup para vermeli.

Bu mutlak suretle üretimi arttırmaya yönelik satın alma gücünü yükseltmeye çalışır. Bu yönüyle İş Kur’un olması, devletin verdiği bu teşvikler özellikle piyasayı canlandırmak için son derece önemli hepimiz için. Ülkemiz için son derece önemli.

Bizim için sadece şöyle bir sıkıntı var. Teşvikler o kadar fazla ki biz artık her firma için ayrı ayrı girdiğimiz permütasyon, kombinasyon, olasılık bütün hesaplamaları yapıyoruz. Bu anlamda özellikle resmen matematik profesörlüğü yapıyoruz. Biraz zor oluyor. Keşke tek bir teşvik programı olsaydı ama bu sefer adı teşvik olmuyor. Normal bir standart oluyor. Zaten iş gücünü teşvik etmek içindir. Umarım bu teşviklerden bütün firmaların faydalanmasını sağlarsınız. Bir sürü insanın iş sahibi olmasını, evini geçindirmesini, gelirini artırmasını ve böylelikle ülkedeki ekonomi politikalarının daha iyi işler hale gelmesini sağlarız. Neticede gerçekten resesyon bizi sıkıntıya sokuyor. inşallah bir an önce hem dünya hem Türkiye bu zor ekonomik koşulların altından kalkar.”

Editör: Haber Merkezi