Vatandaşın artan fiyatlardan şikâyet ettiğini ancak esnafın ise talebe ve giderlere göre artışa gittiğini dile getiren Başkan Katmerci, “Çevre illere gerçekleşen ziyaretleri de hesaba katarak değerlendirme yaptığımızda Güneydoğu’da en çok ziyaretçi alan il Gaziantep diyebiliriz. Gaziantep’te gıda pahalı ise bu insanlar neden Gaziantep’i tercih ediyor. Gaziantep’te pahalılık yok, Gaziantep’te birinci sınıf malzeme kullanımı var, birinci sınıf işçilik var” dedi.

‘GAZİANTEP HEPİMİZ İÇİN BİR DEĞER’

Gaziantep’te hizmet kalitesi bakımından birinci sınıf işçiliğin olduğunu söyleyen Katmerci, ustalık maliyetinin diğer illere göre de daha pahalı olduğunu ifade etti.

Katmerci, “Gıda da elde ettiğimiz üründe hiçbir malzemeden kaçamıyoruz. Geldiğimiz noktada her kim olursa olsun ürünün lezzetinin, kalitesinin notunu anında veriyor ama diğer illerde bu alternatif olmadığı için yıllardır gelen bir düzenekle devam edip gidiyor. Tam tersine çevirecek olursak örneğin Bursalıların ‘kestane tatlısı bu kadar pahalı olur mu?’ dediğini hiç duydunuz mu? ‘Maraş’ta dondurma neden bu kadar pahalı oldu’ dendiğini duydunuz mu? Onlar bu ürünlerin şehrine bir değer katıldığını biliyor ve peki diğer saydığımız iller veya sayamadığımız diğer illerde Gaziantep gibi çeşitleme var mı? Gaziantep'te mercimek çorbasıyla kahvaltı etme imkânın var, peynir ekmek, helva dürümü, poğaça, katmer, beyran, nohut dürümü, tost, aklımıza gelen envai çeşit kahvaltı alternatifi var. Keza öğle yemeğinde dürüm çeşitlerinde de çeşitlilik çok fazla fakat diğer illerde standart bir belirleme mevcut ancak Gaziantep’te 20 TL’ye de 200 TL’ye de karın doyurabiliyoruz. Gaziantep aslında hepimiz için bir değer hepimiz için bir marka ve sahip çıkmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

‘GASTRONOMİYİ KAVRAYAMADIK’

Şehir olarak Gastronominin ne olduğunun kavranamadığına değinen Katmerci, Gastronominin kavranamamasından dolayı pahalılığı Gastronomi şehri olunmasına bağlandığını aktardı.

Şehrin aslında pahalanmadığını pahalandı ise burada sorumluluğun yine vatandaşta olduğunu belirten Katmerci, “Örneğin katmer satışı 75 TL’den gerçekleştiriliyor ise müşterimizin ürünün içine veya üzerine eklememizi istediği malzemeler oluyor. ‘Duble fıstıklı olsun, ince hamurlu olsun, üzerine çikolata istiyorum’ gibi arzlar maliyeti de artırıyor. Önceden yemeklerin yanına ikram olarak verilen ürünler vardı örnek vermek gerekirse küşleme, gelinen noktada ikramlık olarak verilen küşleme şu an porsiyon olarak satılıyor çünkü vatandaşın talebi bu, dürüme de rağbet kalmadı çünkü vatandaş porsiyon olarak yemek istiyor. Porsiyonda ürün daha fazla olduğu için ise fiyat da 2 katına çıkıyor. Bunların da hepsinin bir bedeli var” şeklinde konuştu.

‘YÜZDE 50’YE VARAN BİR DARALMA GERÇEKLEŞECEK’

Katmerci, “Bu durumlara ek olarak son dönemde pandemiden çıkışta özellikle enerji fiyatlarında, kira fiyatlarında aşırı artış oldu yılda 2 defa asgari ücrete gelen zam, sigorta primi, bağ kur primi de bunların üzerine eklendiğinde giderler çoğaldı. Emin olun şu an için 300 liraya baklava satan da para kazanmıyor, 50 liraya kebap satan da para kazanmıyor. Böyle devam ederse yeme içme sektörüne yüzde 50’ye varan bir daralma gerçekleşecek. Çünkü sektörde hizmet verenler olarak günden güne güç kaybediyoruz. Düz mantık gidersek bir ıslak mendil bir işletmeye, 5 kuruş maliyetli iken şu anda 75-80 kuruş maliyete çıktı. Hiçbirimiz bunlara dikkat etmeyiz ama bir çorba içtik, 20 lira ücret ödedik, çıkarken 5 tane ıslak mendil aldık diyelim her müşteride işletme 5 TL daha kaybediyor. Isınması, soğuması, ışığı, hizmeti bunların hepsi maliyet başka bir örnek daha vereyim artık hepimiz peçete kullanıyoruz, kimse kalkıp elini yıkama zahmetinde bulunmuyor. Bunların hepsi otomatikman kâr marjını alıp götürüyor. Hijyen içinde bunların olması lazım evet ama dediğim gibi ciddi manada dikkatli olup belirli aşamalarda tasarruflar yapmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

‘GAZİANTEP PAHALI DEĞİL!’

‘Gaziantep pahalı değil, Gaziantep üretmiş olduğu ürünlerin bedelini alıyor’ diyen Katmerci, “Bundan 2 yıl önce baklava 130, 140, 150 TL bandında iken bundan fazla para kazandırıyordu çünkü işçilik, elektrik, SGK, kiralar bu kadar yüksek değildi. Şu an ne yaparsanız yapın bir taraftan girdi, bir taraftan çıktı oluyor. Vatandaşımıza ürünler pahalı geliyorsa kolayı var, 1 kilo baklava 300 liraya pahalı ise 300 bandında satan 10 tane firmamız varsa 120- 180 TL bandında satan 50 tane firmamız var. Onları neden tercih etmiyorlar çünkü marka takıntısı! Biz istiyoruz ki hep bize olsun; işletmeler şovunu yapsın, çok güzel ürünler çıkarsın ama cebimizden az gitsin” dedi.

TEMİN TEVZİ KOOPERATİFİ TÜRKİYE’DE İKİNCİ!

Oda olarak esnaf ve vatandaşlar için ellerinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştıklarını kaydeden Katmerci, “Odamız fetret dönemi yaşadı, Gaziantep Gastronomi başkenti iken bizim odamız konum olarak dahi bilinmez bir haldeydi! Odamızın yeniden küllerinden doğması için emek veriyoruz, 8 ayda 14 tır 365 ton şeker getirdik. Fabrikadan aldığımız fiyattan esnafımıza ürünü ulaştırdık. Şu an için de Gaziantep genelinde yeme içme sektöründe hizmet veren tüm sektörleri kapsayacak şekilde GAZİKOOP’u kurduk. Yurt içinde ve yurt dışında esnafımıza daha makul ve uygun ürün temini sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye'de ikinci; Temin Tevzi Kooperatifi! Gaziantep, lokantacılar, kebapçılar, baklavacılar, tatlıcılar, pastacılar, helvacılar ve şekerlemecileri de içine alarak, Temin Tevzi Kooperatifi Türkiye’de ikinci, birincisi İzmir’de kuruldu, ikincisi ise bizde. Bakanlıktan olurlarımızı aldık, yerimizi tuttuk önümüzdeki ay kooperatifimiz hizmete başlıyor. Üyelere yönelik tüm çalışmaları yapacağız” açıklamalarında bulundu.

COŞKUN KINACIGİL İLE BİRLİKTE YOL KATEDECEKLER

Kooperatif işleyişinin detaylarını aktaran Katmerci, “Üyemiz odaya giriş ücretini ödeyecek ve bir hak alacak. Hangi sektörde ise sektöründe ne lazım ise piyasa değerinden daha uygun bir şekilde temin edilecek. Alışverişlerimiz bu şekilde gerçekleşecek. Yıl sonunda da sektörler için yapılan tüm kârda esnaflarımız hakları kadar karlarını alacak, sermaye artırımı yapacaklar, tamamen şeffaf olacak. Gaziantep'te olmasını istediğimiz sistem bu hem ürün alırken kazanacağız hem de yıl sonunda koymuş olduğumuz sermayeden kararımızı alacağız. Sistemin başkanlığını esnaflarımız adına ben gerçekleştireceğim, Genel Koordinatörümüz ise Coşkun Kınacıgil olacak, yolu beraber yürüyeceğiz” bilgilerini aktardı.

Editör: Haber Merkezi