Memur-Sen/ Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, “Öğretmenlik Meslek kanunu mevcut haklarımızı koruyacak ve kariyer basamaklarında hizmet süresini önceleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Eğitimin verimliliği ve niteliği, eğitim çalışanlarının hak ettiği değeri görmesi ve özlük hakları boyutuyla emeklerinin karşılığının verilmesiyle mümkündür’ diyen Gök, “Öğretmenlik Meslek kanununun beklentileri yeterince karşılamaması üzerine talep ve önerilerimizi yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmak için bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Hep birlikte ses vermemizin, ortak iradeyle söz söylememizin nedeni; öğretmenlik mesleğinin büyük öneme, yüksek değere ve güçlü bir tarihsel role sahip olmasıdır. Bu sebeple öğretmenlerin meslek kanunundaki değişiklik talebini ve meslek kanunundaki revizyon ihtiyacını haykırmak üzere bir araya geldik. 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama yönünde olumlu bir adım olmanın ötesine geçememiş, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamamıştır” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRETMENLER MOTİVASYONLARINI KAYBEDİYOR’

Gelinen noktada öğretmenlerin talep ve haklı beklentilerini karşılayacak somut bir adımın hâlâ atılmamış olduğunun altını çizen Gök, “Belirsizliğin eğitim çalışanları ve öğretmenlerimiz üzerinde oluşturduğu moral ve motivasyon kaybı, yerinde ve gerekli düzenleme öneri ve çağrılarına duyarsız kalınması üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak eylem kararı aldık. Öğretmenlerin ve öğretmenliğin hayattaki karşılığının, mesleğin bütün boyutları ve öğretmenlerin beklentileri yönüyle meslek kanunu içerisinde olması noktasında daha geç kalınmamalıdır. Mesleğin hak ettiği şekilde tanımlanması, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki hüküm dağınıklığının giderilmesi için meslek kanununda ivedi olarak değişiklikler yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini bir defa daha hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Gök, Türkiye’de fiilen görev yapan 1 milyonu aşkın öğretmenin bulunduğunu ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar geçen sürede mesleğin bütün olarak ele alınmamasının hukuki açıdan boşluk, mesleki açıdan ise yoksunluk olduğunu söyledi.

‘KADROLU İSTİHDAM ESAS ALINMALI’

Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi uygulamalar yerine kadrolu istihdamın esas alınmasını istediklerini belirten Gök, “Öğretmenlerin mesleki ilerlemelerini sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının sınav yerine öğretmenlikteki hizmet süresine dayalı olarak kurgulanmasının meslek kanunu iddiasının ispatı için şart olduğunu düşünüyoruz. İstihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere, zorunlu hizmet gibi dayatmalara son verecek, öğretmeni motive ve teşvik etmeye, imkânlar, fırsatlar ve artırımlı haklarla ödüllendirmeye dair hükümlerin mesleği özendirmeye, mesleği yürütenleri güçlendirmeye ilişkin ön şart olduğunu biliyoruz. Öğretmenleri atamadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından kariyer fırsatlarına, ehliyetten liyakate her konuda belirsizlikten, ayrımcılık ya da ayrıcalık gibi kusurlardan kurtarmaya dönük hükümleri olmazsa olmaz addediyoruz. Eğitim ve öğretim süreçlerindeki vazgeçilmez unsurlardan biri olan eğitim kurumu yöneticiliği ve eğitim liderliğinin meslek kanunu kapsamında düzenlenmesini, bu pozisyonlardaki mali, sosyal ve özlük haklarının da mutlaka kanuni bir dayanak ve güvenceyle tanımlanmasını istiyoruz. Biz, Eğitim-Bir-Sen olarak, hedefler ve gerçekler bağlamında her şeyi içinde barındıran bir kanun içeriğinin oluşmasının mümkün, öğretmenin itibarını hem yükseltmeye hem de korumaya garantör olacak hükümlerin elzem olduğuna inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi