TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında artış gösterdi! Ev almanın hayal olduğu bu günlerde vatandaşlar, kiralık evlere yönelmek zorunda kaldı. Kiralık ev talebinin artmasını fırsat bilen ev sahipleri ise kiracılarının memur olmasını, kefil göstermesini, maaş bordrosu vermesi gibi ilginç taleplerde bulunmuştu. Ancak bu ilginç taleplere pes dedirten cinsten bir yenisi daha eklendi. Gaziantep’te bir ev sahibi kiracısının memur ya da mühendis olması şartını koştu.

MÜHENDİS ŞARTLIDIR!

Artan konut kira bedelleri ekonomik krizi derinden yaşayan vatandaşı zora sokarken ev sahiplerinin garantici tavırları ise artarak yeni bir boyuta ulaştı. Gaziantep’te ev sahiplerinin evini kiralamak için internet sitesine verdiği kira ilanları yok artık dedirtti. Gaziantep’te bir ev sahibi kiralamak istediği 2+1 daireye memur şartına ek olarak, kiralayan kişinin mühendis olması gerektiğini de vurguladı. Ev sahibi ayrıca ilan detaylarında, “İskanı henüz olmadığı için elektrik aboneliği ticarethane olarak görünmektedir. Kira bu nedenle uygun yazılmıştır, memur veya mühendis şartlıdır. 1 yıllık sözleşme yapılarak kiralanacaktır” ifadelerine yer verdi.

“YAKINDA KADRO ŞARTI DA KOYARLAR”

Gaziantepli vatandaşlar ise yayınlanan ‘memur veya mühendis’ talepli kiralık ev ilanına sosyal medya üzerinden, “Yakında sözleşmeli olmasın kadrolu olsun şartını koyarlar. Böyle bir şey olabilir mi? gerçekten utanç verici bir durum. Fırsatçılığın resmi bu olsa gerek yazıklar olsun. Fiyatları şişirdiler şimdide ‘Biz bu kirayı bu kadar arttırdık ama paramızı nasıl alacağız?’ derdindeler. Ev sahiplerinin bu ilginç şartlarını yerine getiren kiracılar da ev sahiplerinden vicdanı olup olmadığına dair belge istemesi en doğal hakkıdır” diyerek ev sahiplerinin taleplerine tepki gösterdi.

‘EV SAHİPLERİ KENDİSİNİ GARANTİ ALTINA ALMAK İSTİYOR’

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir diğer kira ilanındaki bordro talebi ise gündem olmuştu. Mühendis şartı ve bordro talepli kira ilanlarına tepki gösteren vatandaşların yanı sıra ev sahibine hak veren vatandaşlar da oldu.

Ev sahibinin gerçekleştirmek istediği bordro uygulamasını doğru bulan vatandaşlar ise “Ev sahipleri de haklı.  Çünkü hemşireyim, kurumsal firma da çalışıyorum deyip işsiz çıkan onlarca insan var. İşsiz çıktıktan sonra kirayı vermiyor ya da geciktiriyor. Ev sahibinin bordro talep etmesi çok doğal. Çünkü yıllarca çalışmış bir ev sahibi olmuş o evini de kiraya vererek kendine gelir elde etmek istiyor. Ancak o kadar emeğin ardından kiracının kirayı vermemesi insanı derinden etkiler. Bu nedenle ev sahipleri şartlar koşarak kendisini garanti altına almak istiyor. Avrupa’da maaş bordrosu, en son oturduğun evde ödediğin kiraların çıktısı, yeri gelirse eski ev sahibinin bilgilerine kadar birçok şey isteniyor, maaş kağıdına bakıp kirayı ödeyebilir mi diye hesaplayıp ona göre veriyorlar evlerini” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi