Hayat boyu desteğe ihtiyacımız olduğuna ve aile danışmanlarının da bu konuda birer yol gösterici olduğuna vurgu yapan Uzman Aile Danışmanı Dilek Avuk, “Geniş aile ile yaşanan gerilimler, anlaşmazlıklar, aileye yeni bir ferdin katılması, hamilelik süreci, ailede yaşanan kayıplar, ölümler, aile içinde ekonomik dengenin değişmesi, iflas gibi konular aile danışmanlığını gerektiren durumlardır. İnsanlara akıl vermiyoruz çünkü biz çözülmesi zor bir hal alan bu konularda yol göstermeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN AİLE DANIŞMANLIĞININ ÖNEMİ

Aile danışmanlığına toplum olarak farklı bir bakış açısı getirmemiz gerektiğine dikkat çeken Avuk, insanların aile danışmanlığını kavrayamadığını ve kişilerin danışman olarak başvurduklarında ise sorunlara farklı çözüm boyutları getirildiğini ancak seanslarda fark edebildiklerini söyledi.

Avuk, “Danışmanlık ve aile kavramları aslında yeni idrak edilmeye başlanan kelimeler, aile büyüğüne olayı anlatmak veya aile büyüklerinden akıl almakla aile danışmanlığı hizmeti sunmak çok başka şeylerdir. İnsanlar terapi ve seansları akıl almak gibi gördükleri için ‘zahmete girmeme gerek yok bir bilenden tavsiye alırım’ gibi düşüncelere kapılıyorlardı. Ancak sosyal medyanın olumlu yansımalarını da görmeye başladık. Geniş kitlelere kurumsal danışmanlık hizmetinin zannedilenden daha faydalı ve gerekli bir durum olduğunu aktarabildik, algıyı yavaş yavaş kırıyoruz” dedi.

“İLK SEANSLAR HAREKETLİ GEÇEBİLİYOR”

İnsanların doğası gereği sorunlarını bir başkasına anlatma isteğinin olduğunu ve anlattıklarında ise sorunların hafiflediğini söyleyen Uzman Danışman Dilek Avuk, “İnsanlar doğası gereği bazı zamanlar sıkıntı içerisinde bulundukları durumları hiç tanımadığı birine anlatmayı arzular, bize gelen danışanlarımızdan ilk aldığımız reaksiyon ise işte tam olarak budur. Tanımadıkları bir göze, tanımadıkları bir insana, kendilerini anlatıyorlar ve aslında sorunlar hafifliyor. İlk seanslarımız tanışma ve sorunu ele alma temasında ilerliyor. Çift olarak terapiye gelen danışanlarımız ile geçirdiğimiz ilk seans hararetli olabiliyor, sorun anlatıldığında kişiler savunma mekanizması ile kendilerini konuya karşı korumak ve haklı olmak amacı içerisinde bulunabiliyor. Ancak sakinleştirme yöntemlerimiz ile danışanlarımız ikinci seansta yaptıklarının farkındalığını kazanmış olarak terapiye geliyorlar. Süreç gereken yerde müdahalelerle ve iyileştirmelerle devam ediyor” şeklinde konuştu.

DİLEK AVUK

Uzman Aile Danışmanı Dilek Avuk, kurucu ortağı olduğu Mucize Aile Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi’nde Yetişkin, ergen, çocuk, aile, grup, çift, evlenmeye aday ve evli birey danışanlarıma Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünde online ve yüz yüze görüşmelerle destek sağlamaya devam ediyor.

Aile Danışmanlığının yanı sıra Kurum Psikolojik Danışmanlık ve Destek hizmetlerinde bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti ve çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda kişisel gelişim konularında seminerler ve eğitim programları, bireysel ve grup çalışmaları düzenleyen Dilek Avuk, çalışmalarında; kişilik, iş motivasyonu ölçümü, stres yönetimi becerilerinin değerlendirilmesini ölçümleyen test ve ölçeklere de yer veriyor.

Mevcut çalışmalarında gösterdiği başarı ile adından söz ettiren Dilek Avuk, evlilik öncesi eğitim adı altında yeni bir projeye de imza atmayı planlıyor. Evlenmeden önce muhakkak çiftlerin eğitim alması gerektiğini dile getiren Avuk, bu konuda bir akademi kurmayı, çiftlere evlilik öncesi eğitim vererek evlilik hayatlarını güzel geçirebilmelerine ön ayak olmayı amaçlıyor.

Editör: Haber Merkezi