KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, KOSGEB destek programları kapsamında 2022 yılının başından bu yana 2 bin 400 işletmeye 230 milyon TL destekleme sağladıklarını aktardı. Girişimcilik desteklemelerine devam ettiklerini ifade eden Paksoy, 2022 yılının Ocak ayından bu yana 571 işletmenin KOSGEB destekli olarak kurulduğunu söyledi.

Girişimcilere destek veren bir kamu kuruluşu olduklarını vurgulayan Paksoy, yeni iş yeri açmak isteyen hizmet sektöründeki girişimcilere ve imalatçı firmalara destek verdiklerine değinerek “Hizmet sektörü baz alan işletmelere 50 Bin TL, imalatçı firmalara ise 300 Bin TL’ye varan makine tesisat desteği veriyoruz. Firmalarımızın daha rekabetçi daha güçlü olması, sorunlara karşı ayakta durabilmelerini amaçlıyoruz. Bu yıl girişimcilik desteklerinden 571 firma fayda sağlayarak kendi iş yerlerini kurdu, desteklemelerimiz hala devam ediyor” dedi.

2 BİN 400 FİRMAYA 230 MİLYON TL DESTEK

2022’in başından itibaren şu ana kadar yoğun olarak KOSGEB destekleri sunduklarını ve 2 bin 400 firmaya 230 milyon TL destek ödemesi yaptıklarını dile getiren Muhammed Paksoy, desteklemenin büyük bir kısmından ise imalatçı firmaların yararlandığını ifade etti.

‘Kendi işinin patronu olabilirsin’ mottosu ile yeni kurulan işletmelere istihdam ve üretim konusunda öncülük eden KOSGEB, nakdi desteklemelerin yanı sıra Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, İş Planı Ödülü, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) gibi birçok hizmeti de beraberinde sunuyor.

İŞLETMELER KOSGEB İLE GÜVENDE

İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2 bin TL destek sağlandığını vurgulayan KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, “Firmalara kuruluş aşamasından önce online girişimcilik eğitimlerini almalarını tavsiye ediyoruz. Kuruluş aşamasında ise firmalara; Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınan veya alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18 bin TL destek sağlıyoruz. İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren yine 24 ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5 bin TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30 bin TL destekleme veriyoruz. Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile yüzde 50’ ye kadar arttırılabiliyoruz. Sabit Yatırım Desteği kapsamında ise, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınan veya alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100 bin TL destek sağlanıyor” bilgilendirmelerinde bulunarak yeni girişimci desteği kapsamında sunulan destek unsurlarını anlattı.

GEREKEN İŞLEMLERE DİKKAT EDİLMELİ

Girişimcilik desteklemelerinin belirli hususları olduğunu aktaran KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, “Girişimcilik Destek Programı-Yeni Girişimci Desteği kapsamında dikkat edilmesi gereken işlemlerimiz mevcut. Örneğin, KOSGEB desteği ile satın alınan makine, teçhizat, donanım ve yazılım Taahhütnamenin kayda alındığı tarihten itibaren 3 yıl süresince; satılmamalı, başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanmamalı veya devredilmemeli, rehin gösterilmemeli. Bu kapsamdaki makine, teçhizat, donanım ve yazılım; yapılan yerinde izlemede tespit edilemediği takdirde yasal faizi ile birlikte geri tahsil edilir” diye konuştu.

Girişimcinin yasal olarak fiili bir şekilde işinin başında olması gerektiğini söyleyen Paksoy, “Destek programı süresi boyunca başka bir işletmede SGK'lı olarak uygulama esaslarda tanınmış bazı özel haller haricinde çalışılamaz. Aksi takdirde destek sürecinin sonlandırılması ile sağlanan desteğin yasal faizi ile geri tahsili gibi sonuçlar doğurabilecektir. Girişimcinin hem yasal olarak hem de fiili olarak işinin başında olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy
Editör: Haber Merkezi