Selmin Barman Oral ve Hüseyin Tokat yeni projelerini anlatmak üzere GGD Başkanı Orhan Kızılaslan ve ÇGD Gaziantep Şube Başkanı Aslı Emektar’ı ziyaret etti.

Kapadokya Ürgüp’te 1811 Cave Hotel’in işletmeciliğini yapan Hüseyin Tokat ve Anadolu Gastro Mozaik oluşumunu kuran Selmin Barman Oral ve Gülay Çelik ile gerçekleştirdikleri butik gezilere gastronomi şehri Gaziantep’i de eklemek istiyor. Gastronomi şehri Gaziantep’i yerli ve yabancı turistlere farklı bakış açıları ile tanıtmak isteyen Tokat ve Oral, proje çalışmalarına Oğuzeli ile başladı. Selmin Barman Oral ve Hüseyin Tokat proje kapsamında Oğuzeli Belediyesi’nin gerekli birimleri ile irtibata geçtiklerini aktardı.

HİKAYE ÜRGÜP’TE BAŞLADI

Kapadokya’da 8 oda kaya mağara bir otelin işletmeciliğini yaptığını dile getiren Hüseyin Tokat, gerçekleştirdikleri butik gezilere ilişkin, “Hikâye aslında 1811 isimli 210 yıldan bu yana atalarımdan kalma bir mağara otelin restorasyonu ile başladı ve bu sene Selmin hanımla yollarımızın kesişmesiyle devam etti. Selmin hanımın da 5 senelik bir Anadolu Gastro Mozaik isimli bir oluşumu var. 1811 Cave Hotel ve Anadolu Gastro Mozaik oluşumu ortaklığında kültür gezileri yapmaya karar verdik ve ortaya böyle bir proje çıktı” dedi.

Gerçekleştirdikleri proje kapsamına Gaziantep’i de eklemek istediklerini ifade eden Hüseyin Tokat, Gaziantep’te gerçekleştirmek istedikleri projenin popüler kültürden sıyrılmış ve farklı bir bakış açısı ile yöresel bağlama inmek istediklerini dile getirdi.

Barman Oral ve Tokat, “Antep ve köylerini kültürel varlıklarında ziyaret ederek standarttın dışına çıkmayı amaçlıyoruz. Gaziantep’te daha farklı ne yapabiliriz tam olarak bunun peşine düştük, yapılmış olanların devamını nasıl getirebiliriz ve derinleştirebiliriz bunun arayışı içerisindeyiz. Standart kalıpların dışına çıkmak istiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

ORAL, GAZİANTEP MUTFAĞINI TANITMAK İSTİYOR

Anadolu Gastro Mozaik oluşumuna öncülük eden ve projeye ortak olan Gaziantepli emekli bankacı Selmin Barman Oral, Gastronomi şehrini basmakalıp yapıdan çıkararak farklı şekilde katılımcılara sunmak istiyor. Gaziantep’in meşhur olan yemeklerini katılımcılarla beraber mutfakta yapmak istediklerini dile getiren Oral, katılımcıların yemeğin hazırlanma aşamasına eşlik etmesinin daha keyifli olduğunu söyledi. 

Oral, insanların Anadolu’ya dokunmak istediklerini dile getirerek, “İnsanlar bu tarz şeylerden hoşlanıyorlar. Anadolu’nun toprağına dokunmak istiyorlar, o topraktan bir şeyler toplamak ve üretmek istiyorlar” dedi.

Oral, “Benim evimde ne yeniyorsa, ben misafirlerime evimde bir antepli olarak ne ikram ediyorsam gezilerimizde de onları tattırmak istiyorum. Mesela baklava ve lahmacunu her yerde yiyebiliyorlar ancak ben refakatimizde gelen grubun özel hissetmesini istiyorum. Yuvarlama, ufak köfte gibi daha spesifik tatları da sunmak istiyorum ve misafirlerimizin bu yemeklerin hazırlık aşamasında da yer almaları çok önemli. Yemekleri birlikte hazırladığımızda onu yerken ne kadar zahmetli olduğunu anlıyorlar, başka türlü anlamaları mümkün değil. Sadece yemeği servis edersek ‘çorba işte’ der geçerler ama yapımına iştirak ettiklerinde ‘zor bir yemekmiş bayağı emek gerektiriyor ve çok da lezzetli’ diye düşünüyorlar. Gaziantep’te de bu tarz bir aktivite gerçekleştirmek istiyoruz ve şehrimizi katılımcılarımıza derininden tanıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“YAŞAMIN İÇİNDEN GÜZEL BİR AKTİVİTE”

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın Yayın Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kızılaslan, “Kültür turizmi kapsamında şehrimiz adına düşündükleri güzel proje için Selmin Barman Oral’a ve Hüseyin Tokat’a teşekkür ederim. Butik gezilerle insanlara farklı yaşam alanları ve rahatlama imkânı sağlıyorlar, yaşamın içinden nefes aldıran güzel bir aktivite, tebrik ediyorum” dedi.

“RUHU DİNLENDİREN AKTİVİTELERE İHTİYACIMIZ VAR”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı ve Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar, “İnsanların stresli yaşam koşullarına uzun süre dayanması artık güç hale geldi. Ruhu dinlendiren ve hayata karşı farklı bakış açıları kazanmamızı sağlayan keyifli aktivitelere ihtiyacımız var. Selmin hanım ve Hüseyin bey bu proje ile katılımcılarına tam olarak bu aktiviteyi vadediyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi