Antep Savunmasında kullanılan birtakım silahların ve sancağın Gaziantep Çanakkale’de bir müzeye gönderildiğinin tespiti ile başlayan ve eserlerin tekrar Gaziantep’e dönüşü ile sonlanan süreci anlatan Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, “Antep’in sancağının Antep’e gelmesi lazımdı” dedi.

“GAZİANTEP’E GETİRMEYİ BAŞARDIK”

Sancağın Gaziantep’e tekrar kazandırılmasının ekip çalışması sonucunda olduğunu dile getiren Sıtkı Severoğlu, “Panorama 25 Aralık (Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde) 2005 yılında kurduğumuz ve o günden bugüne faaliyet gösteren bir Tarih Kurulu var. Bu kurul, Belediye başkanımız Sayın Fatma Şahin’in araştırmacılarımızın, tarihçilerimizin ve gazi yakınlarının yer aldığı bir kurul. Bu sancağın Panorama 25 Aralık’ta sergilenmesi için çalışmalara başladık. Ancak sancağın ve Antep Savunmasında kullanılan bazı silahların bir önceki müze müdiresi tarafından temayüllere aykırı olarak Gaziantep Müzesi’nden Çanakkale’de bir müzeye gönderildiğini tespit ettik. Bir müzenin envanterine giren bir eseri tekrar geri getirebilmek çok zorlu bir süreç ama sancağın da Gaziantep’e tekrar dönmesi lazımdı. Antep’in sancağının tekrar Antep’e dönmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’e müracaat ettik. Sayın Fatma Şahin’le birlikte ilgili bakanlığa konuyu aktardık ve Çanakkale’ye götürülen bazı silahları ve sancağı Gaziantep’e getirmeyi başardık” Bu konuda gerek Kültür ve Turizm Bakanımız, gerek Gaziantep Müze Müdürümüzün katkıları çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

“GAZİANTEP’E TEKRAR KAZANDIRILDI”

Çanakkale’de Troya Müzesi’ne gönderilen sancak ve silahların Gaziantep’e dönüş yolculuğunu anlatan Severoğlu,” Müzelerin envanterine girmiş bir eseri alabilmek neredeyse mümkün değil. Ancak konunun takipçisi olduk ve peşine düştük. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’in de konuya sahip çıkması ve girişimleriyle anlamsız bir biçimde, temayüllere aykırı olarak kendi şehrinden koparılarak başka bir şehirdeki bir müzeye gönderilen, Antep savunması sırasında da kullanılmış bu önemli sancak tekrar Gaziantep’e kazandırıldı. Sancak bugün Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde sergilenmekte ve müzemizin en önemli eserleri arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

EMEKTAR “EMEĞİNE VE YÜREĞİNE SAĞLIK

Çağdaş Gazeteciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı ve Doğuş Gazetesi Genel Yayın Müdürü Aslı Emektar, “Sıtkı beyden kahramanlık dolu tarihimizi dinlemek keyifli ve gurur verici bir şeydi. Kendisine tarih ve kültürümüze kattığı değerli uğraşları için teşekkür ediyorum. Gaziantep’in sancağını Gaziantep’e kazandıran isimlerden birisinin Sıtkı Severoğlu olması, şehrimiz için çok kıymetli. Emeğine ve yüreğine sağlık, önümüzdeki günlerde müzede bulunan diğer bazı eserlerin öykülerine de yer vereceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi