Kasım ayında faaliyete geçen GAZİKOOP, esnafın hammadde ve ürün sorununu çözmek için çalışmalarına aralıksız şekilde devam ediyor. Başkan Katmerci öncülüğünde kurulan kooperatif Türkiye’de ikinci olarak Gaziantep’te faaliyet gösteriyor. Hammadde ve ürün temini konusunda aracıları aradan çıkararak esnafa fabrika satış fiyatından gıda ürünü temin eden GAZİKOOP, öncü çalışmalara devam ediyor.

TEMİN TEVZİ KOOPERATİFİ TÜRKİYE’DE İKİNCİ!

‘Yurt içinde ve yurt dışında esnafımıza daha makul ve uygun ürün temini sağlamayı hedefliyoruz’ diyen Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, “Türkiye’de ikinci olarak Gaziantep’te kurulan, Temin Tevzi Kooperatifi olarak esnaflarımıza fabrika satış fiyatından ürün temin ediyoruz” dedi.

İşletmeler olarak hammadde alımında zorluk yaşadıklarını dile getiren Başkan Katmerci, “Sorunun çözüm noktasında oda başkanı olarak öncülük ettik. 150’ye yakın firmamızın kapasite raporunu çıkardık ve kapasite raporları ile birlikte toptan şeker alımı yaptık. Toplu şeker alımını gerçekleştirdiğimizde aracılar devreden çıktı ve fabrika satış fiyatından ürün temin etmiş olduk. Bu alımları kooperatif dahilinde gerçekleştirme düşüncesi ile yola çıktık ve GAZİKOOP’u kurduk. Buradaki amacımız ise hem alırken kazanmak hem de yıl sonunda yapılan tüm ticaretlerden esnaflar olarak kar kazanmaktı” şeklinde konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN TOPLADIĞIN PARAYI ÇALIŞTIRIP, KÂR PAYI DAĞITMAK”

Kooperatif olarak emin adımlarla ve değerlendirmelerle bir yol haritası belirlediklerini söyleyen Katmerci, “Ticaretin sonunda hesap verilebilir olması gerekiyor. İnsanlardan parayı toplamak en kolay şeydir. Güven olduktan sonra herkesten para toplayabilirsin. Önemli olan topladığın parayı çalıştırıp, kâr payı dağıtmak. Bizim yapmamız gereken ve yapacağımız şey tam olarak bu. Esnafın ihtiyacı ne ise ve ne alınacaksa yönetim kurulu ile gerçekleştirdiğimiz toplantılar doğrultusunda karar vererek harekete geçiyoruz. Eritebileceğimiz ürünlerin pazarlığını yapıyoruz ve ürünü o şekilde temin edip esnaflarımıza dağıtıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“PİYASADAN ELİMİZİ ÇEKTİĞİMİZ İÇİN FİYATLAR DURAKSADI”

Zamlardan en az düzeyde etkilenmek amacı ile kooperatifleştiklerini aktaran Katmerci, toplu alımların piyasaya ister istemez olumlu bir etkisi olduğunu dile getirdi.

Katmerci, “Toplu alımların, uzun sürede illa ki faydası olacaktır. Bizim getirdiğimiz 450 ton şeker Gaziantep’te ister istemez bir farkındalık oluşturdu. Yılın ortasında bir çuval 50 kilogramlık şeker bin 250 TL’ydi şu an için ise bin 100 TL. Biz piyasadan elimizi çektiğimiz için fiyatlar duraksadı, vatandaş evine şekeri rahat almaya başladı. Toplu alımların piyasaya da faydası oldu. Biz toplu alımlarda kalemi ne kadar çoğaltırsak piyasadaki dalgalanma da o kadar kontrol altına alınabilir. Ancak piyasadaki hareketliliği tek bir ürünle çözemeyiz, halkalar birbirini tamamlamalı. Herkes iğneyi ilk önce kendisine batırmalı. Girdi maliyetleri de giderler de çok önemli” ifadelerini kullandı.

“KISMET OLDU VE BU YAPIYI BİZ KURDUK”

Solingen’in hayatından esinlendiğini ve Gaziantep’te de kooperatif tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanarak yola çıktığını dile getiren Başkan Katmerci, “Solingen askerde demire su vermeyi öğreniyor, askerden döndükten sonra ise bıçak üzerine kasabada çalışıyor. Solingen’in yanına bir arkadaşı geliyor ve ‘Benim bir miktar param var boşta duruyor sana versem çalıştırır mısın’ diyor, Solingen arkadaşına benden bir yıl hesap sormayacaksın diyerek teklifi kabul ediyor ve bir yılın sonunda arkadaşının parasına ekleme yaparak kar veriyor. Bu durumu gören arkadaşı sermaye arttırımına girerek Solingen ile çalışmaya devam ediyor. Bu durum ise kasabada yaygınlaşıyor ve Solingen ile çalışmak isteyen kişi sayısı neredeyse 40’a yaklaşıyor. Solingen durum karşısında defter tutturmak için üniversite de ders veren hocalardan birisine gidiyor. Üniversite hocası Solingen’den defter tutma karşılığında kendisine de yapıdan bir hak istiyor. Böylelikle ilkokul mezunu bir kişi tarihte ilk defa üniversite mezunu bir kişiye iş vermiş oluyor. Büyük bir kooperatif haline gelen Solingen’in çalışması şehrin isminin değişmesine sebep oluyor. Ben bu kitabı okuduğumda 15-16 yaşlarındaydım o günden beridir Gaziantep’te böyle bir yapı olması gerektiğine inanıyorum. Kısmet oldu ve bu yapıyı biz kurduk” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi